FAQ's

ONDERWERPEN

FAQ VAN DE MAAND

Wat moet ik weten over de PHP wijzigingen?

Het is al diverse keren gecommuniceerd per e-mail en in ons blog dat de oude PHP versies en applicaties worden verwijderd van onze servers, onveilige websites en andere verbindingen niet meer worden toegestaan, en wat je kunt doen om te voorkomen dat je website offline gaat.  Je kunt hier deze informatie alsnog lezen:

Lees hier ons blog over de PHP wijzigingen.

ALGEMENE VRAGEN

Wat zijn de kenmerken van een goede website?

Ik ben afgesloten omdat ik niet heb betaald. Hoe los ik dat op?

U heeft u een factuur, bij een geweigerde incasso een stornering, een 1e herinnering, een 2e herinnering en een aanmaning ontvangen en nog steeds niet betaald, dan worden conform de Algemene Voorwaarden uw accounts opgeschort (suspended). Is er na de aanmaning nog steeds niet betaald dan gaat de vordering naar ons incassobureau wat hoge kosten met zich meebrengt.

In beide gevallen kan het account weer worden geactiveerd door het volledig opstaande factuurbedrag inclusief administratiekosten naar ons over te maken. Voor het heractiveren van account wordt €15 euro per account in rekening gebracht.

Waar kan ik mijn NAW gegevens wijzigen?

Voor het stellen van vragen, melden van een technisch probleem of het doorgeven van (administratieve) wijzigingen kan een ticket ingediend worden. Met het indienen van een ticket ben je sneller geholpen en hebben we meteen de benodigde gegevens.

Kan ik een hoger service level krijgen?

Standaard leveren wij alle diensten Service Level Brons Best Effort. D.w.z. dat de diensten naar beste kunnen worden geleverd zonder dat er garanties zijn op beschikbaarheid, respons en hersteltijden. Doorgaans worden alle vragen, gemelde storingen, bestellingen, enz. dezelfde dag behandeld. Wil je een gegarandeerde responstijd en/of ook buiten kantoortijden, dan kan een hoger Service Level afgesloten worden. Meer informatie: Service Levels

Wat is een digitale incassomachtiging?

 

 

Digitale incassomachtiging
Om uw bestelling in behandeling te kunnen nemen hebben we ter verificatie een digitale incassomachtiging nodig voor de maandelijkse en/of jaarlijkse betaling van uw abonnement. U ontvangt na het plaatsen van de bestelling een link om de machtiging online te activeren. Bent u al klant bij ons en betaalt u al per automatische incasso dan ontvang u geen link en wordt de bestelling direct in behandeling genomen

Wat is incassomachtigen?
Met een digitale machtiging geeft u ons toestemming om incasso-opdrachten te sturen naar uw bank. Het digitaal machtigen is eenvoudig en gratis.
Bekijk hier de video

Kenmerken doorlopende machtiging
Betalingen met een doorlopende incasso vinden alleen plaats als u daar zelf toestemming voor geeft met een machtiging. Na afschrijving heeft u 8 weken het recht om het bedrag terug te boeken zonder opgaaf van reden. U wordt voor een afschrijving door uw bank geïnformeerd over de nabije afboeking.

Is online machtigen veilig?
Ja, het werk net als iDEAL. Online machtigen vindt plaats in uw internetbankieren en begint en eindigt altijd op de SSL beveiligde pagina van viamijnbank.net. Data wordt met grote zorgvuldigheid behandeld en beveiligd in lijn met de eisen die de wet stelt.

Ik heb besteld, hoe nu verder?

Als u een online bestelling heeft geplaatst, dan volgen er een aantal stappen:

 • U ontvangt een e-mail met uw bestelling.
 • Nieuwe klant > U ontvangt een e-mail met een service account en wachtwoord voor onze website.
 • Uw bestelling wordt gecontroleerd.
 • Nieuwe klant > U ontvangt een e-mail met link voor iDIN identificatie.
 • U ontvangt een bevestiging dat uw bestelling in behandeling is genomen.
 • Uw bestelling wordt verwerkt.
 • U ontvangt een e-mail dat uw abonnement is geactiveerd.
 • U ontvangt een e-mail met de gegevens van uw product account (indien van toepassing)
 • U ontvangt een e-mail dat de bestelling is afgerond.
 • U ontvangt een e-mail met de factuur.

Op alle bestellingen vanaf onze website worden binnen 24 uur geleverd, tenzij anders aangegeven.

Belangrijk:
Heeft u nog vragen of hulp nodig na uw bestelling, mail ons dan niet, maar maak een ticket aan via ons Support Center. Ons Support Center is 24×7 bereikbaar, en bovendien bent u sneller geholpen. U heeft voor gebruik van onze websites en het Ticket Systeem tijdens uw bestelling een wachtwoord ontvangen. Bent u dit kwijt of is dat niet aangekomen dan kunt naar ons Support Center, Mijn Account en een nieuw wachtwoord aanvragen. Uw loginnaam is het e-mailadres wat u heeft opgegeven tijdens de bestelling.

Ik wil betalen via automatische incasso, kan dat?

Via ons Support Center kunt u snel en eenvoudig een automatische incasso regelen. U ontvangt een link waarmee u online uw digitale machtiging kunt afgeven bij uw bank. Kies uw bank en ga akkoord met onze doorlopende incasso. Werkt net als ideal en net zo veilig.

Liever een handtekening zetten met een pen?

U kunt ook nog steeds betalen via een automatische incasso na het invullen van het machtigingsformulier. Dit formulier daarna ondertekenen, scannen en als bijlage aan dit ticket meesturen. U kunt het ook per post verzenden naar het adres op de machtiging.

B.SEPA.085 – i-Stoplichtkaarten doorlopende machtiging Europese incasso

Wat valt wel of niet onder gratis support?

Inbegrepen Support
Standaard is bij elke dienst de volgende ondersteuning inbegrepen en kan kosteloos worden uitgevoerd: Administratieve wijzigingen in NAW gegevens, wijzigingen van een afgenomen dienst, upgraden, downgraden van diensten, verhuizen van domeinen, account resets, het oplossen van technische verstoringen op servers (bij managed servers en shared hosting), het herstellen of vervangen van hardware van een door ons geleverd systeem binnen de garantie.

Additioneel Support
Het herstellen van zelfgemaakte DNS of andere instellingen, inhoudelijke, functionele of technische ondersteuning met websites, instellingen op eigen computers, tablets, smartphones en andere apparaten, zelf geïnstalleerde software of scripts op systemen, problemen met hardware en software welke niet door ons zijn geleverd of geïnstalleerd, technische verstoringen veroorzaakt door het wijzigen van standaard instellingen door gebruikers, verstoringen veroorzaakt door hacking of virussen, en alle andere verzoeken voor ondersteuning kunnen tegen betaling worden geleverd.

Tarief Additioneel Support: €18,75 per blok van 15 minuten.

Wanneer reageren jullie op mijn ticket?

Wij doen ons best je ticket dezelfde werkdag te behandelen, maar is afhankelijk van de drukte en de prioriteit. Technische verstoringen gaan altijd voor op andere vragen of verzoeken. Wil je een gegarandeerde reactietijd, kies dan voor een hoger Service Level.

 

Hoe leeg ik de DNS cache op mijn pc?

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u onder verschillende besturingssystemen uw DNS cache kunt legen. Dit is soms noodzakelijk als door bijvoorbeeld een verhuizing van uw website of email uw computer nog de oude DNS gegevens gebruikt en aanhoudt. Door uw DNS cache op te schonen zorgt u ervoor dat uw computer de oude DNS gegevens vergeet en in het vervolg de nieuwe gegevens zal gebruiken.

DNS Cache opschonen onder Microsoft Windows
Om de DNS Cache onder Microsoft Windows op te schonen dient u de volgende stappen uit te voeren :

Kies Start > Uitvoeren.
Typ vervolgens het onderstaande commando in en druk op de Enter toets om het commando uit te voeren :
ipconfig /flushdns

DNS Cache opschonen Mac OS X vanaf versie 10.5.2
Om de DNS Cache onder Mac OS X vanaf versie 10.5.2 op te schonen dient u de volgende stappen uit te voeren :

Open het programma Terminal. Terminal is te vinden onder Programma’s > Hulpprogramma’s.
Typ vervolgens het onderstaande commando in en druk op de Enter toets om het
sudo dscacheutil -flushcache
Er zal u gevraagd worden om het beheerders wachtwoord. In veel gevallen is dit gewoon uw eigen Mac OS X systeem wachtwoord. Bij het intikken van uw wachtwoord zal deze niet op het scherm getoond worden uit veiligheidsoverwegingen. Sluit af door wederom op de Enter toets te drukken.

DNS Cache opschonen onder Mac OS X tot versie 10.5.2
Om de DNS Cache onder Mac OS X tot versie 10.5.2 op te schonen dient u de volgende stappen uit te voeren :

Open het programma Terminal. Terminal is te vinden onder Programma’s > Hulpprogramma’s.
Typ vervolgens het onderstaande commando in en druk op de Enter toets om het
sudo lookupd -flushcache
Er zal u gevraagd worden om het beheerders wachtwoord. In veel gevallen is dit gewoon uw eigen Mac OS X systeem wachtwoord. Bij het intikken van uw wachtwoord zal deze niet op het scherm getoond worden uit veiligheidsoverwegingen. Sluit af door wederom op de Enter toets te drukken.

Ik wil graag per jaar betalen ipv per maand, kan dat?

Als u liever per jaar betaalt dan per maand dan kunt u dit d.m.v. een ticket in te dienen laten wijzigen.

Kunnen jullie ook een website voor mij maken?

Ja dat kan zeker! Kijk hier voor meer informatie.

Ik heb een probleem met mijn website. Kunnen jullie helpen?

Het oplossen van problemen op een server is altijd voor onze rekening. Het oplossen van problemen met uw website of zelf geïnstalleerde scripts willen wij u graag mee helpen, echter valt dit niet onder de standaard inbegrepen dienstverlening. Een support medewerker kan voor u een webmaster of beheerder er naar laten kijken tegen de standaardtarieven voor support en/of troubleshooting. Wij rekenen additioneel support af in blokken van 15 minuten.

Hoe kan ik mijn abonnement opzeggen?

Je kunt je abonnement altijd en wanneer je wilt opzeggen door een ticket in te dienen via de klantenservice.  Andere vormen van opzegging kunnen niet in behandeling genomen worden. Dit om vergissingen te voorkomen en ter vastlegging. De einddatum zal worden bepaald door de lopende abonnementsperiode of contract. Dat kan per maand of per jaar zijn. Je kunt dit terugvinden op je factuur. De opzegging moet vóór een verlenging zijn ingediend, dus niet na het ontvangen van een factuur voor een nieuwe periode want dan is de verlenging al in gang gezet. Er wordt geen restitutie verleend over vooruitbetaalde abonnementsgelden.

Hoe bestel ik een hostingpakket?

U kunt een hostingpakket en domeinnaam bestellen via onze website.

Ik heb opgezegd, krijg ik geld terug?

Wanneer u uw domein en/of webhosting heeft opgezegd, zal de einddatum van de contracten en/of abonnementsperiode worden aangehouden als einddatum. Er wordt geen restitutie verleend na een opzegging of verhuizing.

Kan ik jullie diensten ergens beoordelen?

U kunt onze diensten beoordelen en een review achterlaten op Google.

Wat zijn jullie Service Levels?

Standaard leveren wij alle diensten Best Effort. D.w.z. dat de diensten naar beste kunnen worden geleverd zonder dat er garanties zijn op beschikbaarheid, respons en hersteltijden. Doorgaans worden alle tickets binnen 1 werkdag behandeld. Wilt u een gegarandeerde responstijd van enkele uren, dan kunt u een hoger Service Level afsluiten. Meer informatie: Service Levels

Welke diensten leveren jullie?

i24® staat voor 24×7 beschikbaarheid van ICT diensten en systemen. Wij leveren als provider, reseller en distributeur ICT en Telecomdiensten. Werken met een aantal preferred suppliers en partners samen om volgens het one stop shopping principe u als klant zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in uw ICT behoeften. Kortom, een breed scala aan diensten en producten waarbij de klant centraal staat en kwaliteit en service voorop. Onze doelgroep: het MKB, onze missie: keep it simple!
Wij beheren Windows en Linux servers in ISO27001 gecertificeerde groene datacenters, leveren 24×7 support en bieden colocatie, private servers, webhosting, online werkplekken, en andere paas, saas en cloud oplossingen.

Hoe kom ik achter de status van mijn melding?

U kunt reacties en de voortgang van het ticket elk gewenst moment online inzien. Tevens ontvangt u van elke update een email. U logt in met uw e-mailadres . Wanneer u bent ingelogd kunt u ook documenten welke wij u sturen voor afhandeling van aanvragen en opzeggingen invullen en uploaden.

Hoe meld ik een storing of probleem?

Heeft u een vraag of wilt u een probleem melden dan kunt u een ticket aanmaken. U hoeft geen klant te zijn bij ons of een service contract te hebben om een ticket in te kunnen dienen. Alle tickets worden behandeld. Aan het indienen van tickets zijn geen kosten verbonden.

Hoe kan ik contact opnemen met jullie?

Het contact met ons verloopt via het ticketsysteem van onze Klantenservice. Op deze wijze kunnen we personeel efficiënter inzetten en kosten zo laag mogelijk houden. Overigens zijn wij hiermee ook bewezen effectief in het afhandelen van vragen. Geen wachttijden aan de telefoon, altijd antwoord, en alle je tickets bevestigd per e-mail en terug te vinden onder je account. Wil je om wat voor reden dan ook telefonisch contact, dan kun je ons ook bellen. Er zal dan in de meeste gevallen een terugbelverzoek aangemaakt worden omdat onze telefonisten geen inzage hebben in je gegevens.

VRAGEN OVER DIRECTADMIN

Welke soorten backups zijn er?

Er zijn 4 soorten backups.

 1. Een dagelijkse systeem backup die wordt opgeslagen op een externe locatie, niet op je account. Deze is niet aan te passen.
 2. Een periodieke backup (dagelijkse, wekelijks of maandelijks) vanuit Installatron/WordPress, deze staat standaard niet ingesteld.
 3. Een automatische backup vanuit WordPress die wordt gemaakt voordat er een automatische update wordt geïnstalleerd. Deze wordt opgeslagen op je account in Application_backups. Deze kun je zelf verwijderen of helemaal uitschakelen in je WordPress instellingen vanuit Installatron. Dat is echter niet aan te raden omdat wanneer een update mislukt je website het dan mogelijk niet meer doet. Het enige wat dan nog mogelijk is, is binnen 7 dagen een systeem backup laten terugzetten van het hele account (inclusief e-mail). Hieraan zijn kosten verbonden.
 4. Een eenmalige handmatige backup vanuit DirectAdmin. Wordt opgeslagen in je account onder Backups. Deze is wel aan te raden voordat je wijzigingen in je website maakt of een plugin gaat installeren. Mocht het dan mis gaan dan kun je deze zelf eenvoudig terugzetten. Deze backups kun je ook zelf verwijderen vanuit bestandsbeheer in DirectAdmin.

Ik ben mijn wachtwoord voor DirectAdmin kwijt. Hoe los ik dat op?

Ga naar het loginscherm voor DirectAdmin.
Klik onderaan op Wachtwoord vergeten.
Vul in het volgende scherm je gebruikersnaam in (van het beheeraccount – geen e-mailadres).
Klik op Send me a link.
Er wordt een e-mail gestuurd naar het bij ons bekende contactadres (zie factuur).
Open je e-mail en klik op de link.
Vul een nieuw wachtwoord in.

Ontvang je geen e-mail dan maak je nog gebruik van een ouder pakket of is je e-mailadres onjuist.
Maak dan een ticket aan via de klantenservice via onze website.

Ik zie een melding in DirectAdmin dat ik moet upgraden. Hoe doe ik dat?

Als je nog steeds gebruikt maakt van een oud pakket en een oude website hebt betekent dit dat je al lang klant bent bij ons, wat we uiteraard waarderen, echter, de tijd staat niet stil en de technische vooruitgang ook niet. Ook cybercrime neemt steeds meer toe en richt zich vooral op het MKB. Het gaat ons om jouw en onze veiligheid dus we raden je dan ook dringend aan over te stappen op onze nieuwe pakketten. Onze nieuwe pakketten bieden 100% compliant beveiliging en bevatten vele malen meer opslag en resources.

Bestellen hostingpakket

Wil je nog niet overstappen naar een modern en veilig pakket dan kun je op eigen risico nog wel gebruik van maken (tijdelijk) van je huidige pakket maar voer dan in elk geval onderstaande stappen uit.

De te nemen stappen op een rijtje:
Update je website, plugins, scripts, cms, thema’s, enz.
Wijzig je PHP versie naar 8.x
Installeer een SSL certificaat
Beveilig je domein met DNSSEC
Stel Security Headers in op je website

Meer uitleg over deze beveiligingsopties

Let op: Binnenkort worden oude pakketten niet meer ondersteund!
De kosten voor het beheer en licenties zijn enorm gestegen waardoor we oude websites ook niet meer kunnen blijven ondersteunen. Dit jaar zullen we dan ook de oude PHP versies, scripts en oude applicaties van onze servers verwijderen. Heb je nog een oude website, cms en scripts die geen PHP 8 ondersteunen dan zal je je website ook moeten updaten of voor een nieuwe website moeten zorgen. Doe je niets dan zal je website helaas op een gegeven moment offline gaan.

 

 

Mijn controlpanel doet het niet meer via mijn opgeslagen link, hoe kan dat?

I.v.m. aangescherpte beveiligingseisen is het niet meer mogelijk via een onbeveiligde verbinding (niet-https)  je controlpanel te openen. Ook laten we geen onbeveiligde (niet-SSL) verbindingen meer toe naar onze mailservers.

Omdat ook Google gaat waarschuwen voor onbeveiligde websites, en deze ook lager gaat ranken of mogelijk binnenkort helemaal gaan weren adviseren we je dringend om je website te beveiligen met een SSL certificaat.

Voor de webmail wat wij standaard leveren is dit al aangepast. Zodra je naar je webmail gaat zal je worden omgeleid naar een encrypted (https) verbinding via de hostname van de server.

Voor Outlook en smartphones geldt dat je deze instellingen zelf moet wijzigen als je nog gebruik maakte van onbeveiligde verbinding naar mailservers of poorten. Heb je een probleem met het ontvangen of verzenden van e-mail dan kun je de juiste instellingen opvragen door een ticket in te dienen.

Het controlpanel kun je benaderen via de hostname van de server waar je domein op staat.

De hostname van je server is vermeld in de mail met je hostinggevens. Je kunt je hostnaam ook zelf opzoeken via de website https://www.debouncer.com/mx-lookup Vul hier je domeinnaam in (zonder www) en klik op de knop lookupMX. Een voorbeeld van een geldige hostname ziet er zo uit: web35.i24.host Ga in je browser naar deze hostname en je kunt inloggen via de beveiligde verbinding van onze server.

Hoe stel ik twee-factor-authenticatie (2FA) voor DirectAdmin in?

Hoe activeer ik twee-factor-authenticatie (2FA) voor DirectAdmin?

Om je account extra te beveiligen is het mogelijk om voor DirectAdmin twee-factor-authenticatie in te schakelen. Dat betekent dat er een tweede stap is vereist om op je hostingpakket in te kunnen loggen. In DirectAdmin is de eerste stap  invullen van je wachtwoord, de tweede is het invullen van een code die je op je telefoon hebt ontvangen.

Inschakelen gaat als volgt:

Log in op DirectAdmin van je hostingpakket.
Klik op ‘Change Password’, te vinden onder de categorie ‘Your Account’.
Klik op ‘Two-Step Authentication’.
Voer bij ‘Description’ een beschrijving in en klik daarna op ‘New Secret’.

Er toont zich een QR-code. Scan deze met de app Google Authenticator (Android / iOS) op je telefoon.

Ga terug naar beginpagina, klik opnieuw op ‘Change Password’ en dan op ‘Two-Step Authentication’.
Probeer via ‘Test code’ of de authenticatiecodes zichtbaar in Google Authenticator werken.

Zet een vinkje bij ‘Require valid Two-Step Authentication Code to login to this account’.
Klik daarna op ‘Save’ om de instellingen op te slaan.

Twee-factor-authenticatie voor DirectAdmin is nu geactiveerd. In het vervolg zul je bij het inloggen op DirectAdmin om een authenticatiecode worden gevraagd, nadat je het wachtwoord hebt ingevoerd.

Uitschakelen

Het uitschakelen van twee-factor-authenticatie gaat op dezelfde locatie als het inschakelen ervan. Volg hiervoor deze stappen:

Klik in DirectAdmin op ‘Change Password’ en dan op ‘Two-Step Authentication’.
Haal het vinkje bij ‘Require valid Two-Step Authentication Code to login to this account’ weg.
Klik op ‘Save’ om de wijziging op te slaan. Twee-factor-authenticatie is nu gedeactiveerd.

Scratch codes
Het kan voorkomen dat, om welke reden dan ook, je geen toegang meer hebt tot het apparaat dat je voor de authenticatiecodes gebruikt. Dat is waar ‘scratch codes’ voor zijn. Dit zijn eenmalig te gebruiken codes die je bij noodgevallen kunt toepassen. Deze maak je als volgt aan:

Log in op DirectAdmin van je hostingpakket.
Klik op ‘Change Password’, te vinden onder de categorie ‘Your Account’.
Klik op ‘Two-Step Authentication’.
Onderaan zie je een blokje met de titel ‘Scratch Codes’.
Selecteer eerst bij ‘Expires’ of je wilt dat deze codes wel of niet na een bepaalde tijd moeten verlopen.
Klik daarna op ‘Add Codes’ om deze een codes aan te maken.
Schrijf deze codes op of print ze uit en bewaar ze op een veilige plek.

Resellers

Op een Resellerpakket kan 2FA zowel voor websites onder ‘User Level’ als voor losse gebruikers worden ingeschakeld. Geef je gebruikers zelf toegang tot DirectAdmin, dan is het waarschijnlijk het handigst dat zij zelf 2FA instellen. Anders hebben ze jou bij iedere inlog nodig voor de eenmalige codes.

Beheer alleen jij alle websites op het pakket, dan kun je het uiteraard wel zelf overal inschakelen. Voor domeinen op ‘User Level’ gaat het via User Level → Change Password → Two-Step Authentication.

Voor gebruikers klik je onder ‘Reseller Level’ eerst op ‘List Users’. Klik daar op de gebruiker, waarvoor je 2FA wilt inschakelen. Klik nu op ‘Login as …’ om in te loggen. Vanaf daar schakel je 2FA via Change Password → Two-Step Authentication in.

Hoe wijzig ik mijn PHP versie?

Alle webservers zijn uitgevoerd met de laatste PHP versie. Websites die nog niet geschikt zijn voor deze laatste PHP versie zijn (op verzoek) tijdelijk teruggezet. Het is uiterst belangrijk dat deze websites alsnog worden geschikt gemaakt voor de laatste PHP versie omdat wij in de loop van het jaar oude versies gaan verwijderen van onze servers. Je kunt zelf wisselen van PHP versie zodat je kunt testen.

 1. Klik in DirectAdmin onder [Account] op [Domeininstellingen].
 2. Klik op je domeinnaam. Rechts op de pagina kun je kiezen uit de verschillende PHP versies (in de oude DirectAdmin versies onderaan de pagina)

 

Hoe stel ik een 301 redirect in?

Iedere website wordt – in meerdere of mindere mate – geüpdate, gewijzigd en er worden zelfs hele pagina’s of domeinen verwijderd.

Stel nu dat je website volledig vernieuwd is. De bestandsnamen zijn veranderd (bijv. van index.html naar index.php), etc. Dit is natuurlijk fantastisch: een website moet continu verbeterd worden. Zoekmachines als Google en Bing hebben echter de oude URL’s in hun index opgenomen en sturen bezoekers naar die inmiddels verwijderde of gewijzigde pagina’s toe. Hoe voorkom je dat bezoekers via oude links op een gewijzigde pagina binnen komen en vervolgens een ‘404 not found’ foutmelding te zien krijgen?

De 301 redirect
De beste manier om die pagina’s te redirecten is met de zogenaamde ‘301 redirect’. Wat deze 301 redirect doet, is het automatisch doorsturen naar een nieuwe pagina wanneer het opgeroepen wordt. Dit maakt de 301 redirect de beste, omdat het de bezoeker niet alleen automatisch doorstuurt (dat doet de zogenaamde ‘302 redirect’ ook), maar dit ook op een veilige wijze doet, zonder dat je bang hoeft te zijn voor penalty’s van de zoekmachines.

Heel specifiek gesproken vertelt de 301 redirect de browser of de zoekmachine dat de opgevraagde pagina verhuisd is en het stuurt de cliënt (browser of search engine) automatisch door naar het nieuwe adres. Het vertelt ze, in mensentaal: ‘Hey, deze pagina is verhuisd en hier het nieuwe adres!’. Het zal de jou als lezer vooral gaan om de techniek. Daar gaan we in dit artikel verder op in!

Hieronder vind je verscheidene methoden om een 301 redirect te gebruiken: PHP, ASP, ASP.NET, JSP (JAVA), IIS, ColdFusion, CGI/PERL en tenslotte met .htaccess. De krachtigste techniek betreft gebruikmaking van de zogenaamde apache mod_rewrite module in httpd.conf of .htaccess.

Verschil tussen 301 en 302 redirect:
301 redirect: permanente verwijzing. Verwijst bezoekers en zoekmachines door naar nieuwe URL.
De opgebouwde waarde van de inkomende links wordt overgezet naar de nieuwe URL.

302 redirect: tijdelijke verwijzing. De zoekmachines gaan er van uit dat de oorspronkelijke pagina op korte termijn weer zal werken. De waarde van de inkomende links blijft gekoppeld aan de oorspronkelijke URL.

Met HTML of Javascript redirecten
Je wil weten hoe je met HTML of Javascript moet redirecten? Heel simpel: NIET DOEN!
In het verleden is de zogenaamde ‘meta-tag refresh redirection’ methode vaak misbruikt met als doel om te spammen. Het resultaat hiervan is dat gebruik hiervan afgestraft wordt door de zoekmachines. Niet gebruiken dus.

301 Redirecten met .htaccess
Het grote voordeel van het gebruik van .htaccess is dat redirects op een meta-niveau geregeld kunnen worden. In tegenstelling tot bij de genoemde programmeertalen kan met een .htaccess een gehele directory geredirect worden.

Het werkt als volgt:

maak een bestand aan, genaamd ‘.htaccess’ (let op punt in het begin!) en plaats deze in de root van de website;
open het .htaccess bestand in een code-editor (ikzelf gebruik BBEdit op mijn Mac en Notepad++ op Windows)voeg de volgende regels toe aan het .htaccess bestand:
Redirect 301 /oud/oud.html http://www.jouwsite.nl/nieuw.html

Let op: het eerste deel van de statement betreft het pad van het oude bestand VANAF de top level van de site (dus zonder ‘http://www’). Let er ook op dat er één spatie staat tussen deze elementen:

redirect 301 (de instructie dat de pagina permanent verhuisd is)
/oud/oud.html (het oude relatieve pad en naam)
http://www.jij.nl/nieuw.html (nieuwe complete pad en naam)

Let ook op dat het niet verplicht is om pagina’s te redirecten naar een nieuwe domeinnaam. Binnen een domein kan dit ook!

301 Redirecten met Mod_Rewrite
Wanneer iemand naar jouw site linkt, doen ze dat niet altijd op precies die wijze die jouw voorkeur heeft. Als iemand linkt naar http://www.jouwsite.nl en iemand anders linkt naar http://jouwsite.nl, dan zal Google voor iedere URL een aparte pagerank toekennen. Ja, dat is onhandig, maar het is ook waar. Met de code hieronder kan je dat aanpassen. Overigens, diegenen die in Google Webmaster Central gebruik maken van sitemaps, kunnen onder het ‘preferred domain’ submenu aangeven of ze liever hebben dat Google de www-variant of de www-loze variant van hun website indexeert.

RewriteEngine On
rewritecond %{http_host} ^jouwsite.nl
rewriteRule ^(.*) http://www.jouwsite.nl/$1 [R=301,L]

301 Redirecten met IIS
Gebruik in Internet Services Manager de rechtermuisknop om de map te kiezen die geredirect moet worden;
selecteer de radio button die zegt ‘a redirection to a URL’;
vul de pagina in waarnaartoe geredirect gaat worden;
Check ‘The exact url entered above’ en ‘A permanent redirection for this resource’;
Klik op ‘Apply’.
301 Redirecten met ColdFusion
Bij de meeste server-side scripting en programmeertalen is het gebruik van 301-redirect vrij eenvoudig.

In Coldfusion werkt het als volgt:

301 Redirecten met PHP
Gebruik de onderstaande code:

p.s.: de Microsoft server IIS crasht als je de volgende (veelgebruikte) regel gebruikt:

header( “HTTP/1.1 301 Moved Permanently” );

301 Redirecten met ASP
Gebruik de onderstaande code:

<%@ Language=VBScript %>
<%
Response.Status=”301 Moved Permanently”
Response.AddHeader “Location”, “http://www.jouwsite.nl /”
%>

301 Redirecten met ASP.NET
Gebruik de onderstaande code:

301 Redirecten met JSP/JAVA
Gebruik de onderstaande code:

<%
response.setStatus(301);
response.setHeader( “Location”, “http://www.jouwsite.nl /” );
response.setHeader( “Connection”, “close” );
%>

301 Redirecten met CGI/PERL
Gebruik de onderstaande code:

$q = new CGI;
print $q->redirect(” http://www.jouwsite.nl / “);

301 Redirecten met Ruby/Ruby on Rails
Gebruik de onderstaande code:

def old_action
headers[“Status”] = “301 Moved Permanently”
redirect_to “http://www.jouwsite.nl/”
end

Een disclaimer: wij hebben deze technieken in de praktijk gebruikt en vonden de werking ervan bevredigend. Er zijn echter 567897653 manieren waarop het mis kan gaan. Gebruik deze technieken derhalve op eigen risico!

Hoe installeer ik een Let’s Encrypt SSL certificaat?

Je kunt een gratis Let’s Encrypt certificaat gebruiken op onze shared hosting pakketten. Als je een let’s Encrypt certificaat op je website wilt installeren, dan kun je dit doen in via DirectAdmin.

 1. In DirectAdmin moet eerst SSL op het domein geactiveerd worden. Dit doe je onder domeininstellingen.
 2. Ga naar Account Beheer => SSL Certificaten
 3. Kies voor Krijg automatisch certificaat van ACME Provider
 4. Selecteer als provider Lets Encrypt
 5. Selecteer domeinnamen
 6. Kies Opslaan
 7. Als je wilt dat bezoekers automatisch doorgestuurd worden naar https kun je ook de optie Forceer SSL met https omleiding aanvinken.Voor de oude DirectAdmin versie moet een .htaccess bestand geplaatst worden in de map public_html met de volgende code:# BEGIN http > https
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTPS} off
  RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R=301,L]
  # END http > https
 8. Daarna moet de website in de map private html gezet worden, of er moet een koppeling naar public html gemaakt worden. Ga naar domeininstellingen, klik op je domeinnaam. Rechts zie je een link naar Private html installatie. Kies de onderste optie en klik op opslaan.

Voor e-mail en webmail is het niet nodig om te beveiligen met een certificaat, dat hebben wij standaard al voor je gedaan op al onze servers. Als je naar domein/webmail gaat word je automatisch doorgestuurd naar onze beveiligde webmail.

Andere opties:

Laat een gratis SSL certificaat door ons installeren

Koop een commercieel certificaat inclusief installatie

Upgrade je pakket inclusief 100% compliant beveiliging en een nieuwe versie DirectAdmin

 

Hoe installeer ik een SSL certificaat?

Vanuit DirectAdmin kun je onder SSL Certificaten een CSR code genereren waarmee een certificaat aangevraagd kan worden bij een certificaat uitgevende instantie. Zodra de aanvraag is afgehandeld ontvangt u het certificaat en kunt u deze installeren volgens de aanwijzing die u krijgt van de uitgever.

In DirectAdmin dient u ook SSL op het domein te activeren. Dit doet u onder domeininstellingen. Daarnaast moet ook de website in de map private html gezet worden, of er moet een koppeling naar public html gemaakt worden. Als u wilt dat bezoekers automatisch doorgestuurd worden naar https moet er ook een .htaccess bestand geplaatst worden in de root.

Voor e-mail en webmail is het niet nodig om te beveiligen met een certificaat, dat hebben wij standaard al gedaan op al onze servers. Als u naar uwdomein/webmail gaat wordt u automatisch doorgestuurd naar onze beveiligde webmail.

 

Hoe kom ik bij DirectAdmin?

Het controlpanel DirectAdmin kunt u openen door achter uw hostnaam:2222 op te geven in je browser. Voorbeeld http://web35.i24.host:2222

De hostname van je server is vermeld in de mail met je hostinggevens. Je kunt je hostnaam ook zelf opzoeken via de website https://www.debouncer.com/mx-lookup Vul hier je domeinnaam in (zonder www) en klik op de knop lookupMX. Een voorbeeld van een geldige hostname ziet er zo uit: web35.i24.host Ga in je browser naar deze hostname en je kunt inloggen via de beveiligde verbinding van onze server.

Ben je op een openbaar of bedrijfsnetwerk dan kan het zijn dat poort 2222 is geblokkeerd. In dat geval kan het controlpanel niet benaderd worden. Als alternatief kan een smartphone als hotspot gebruikt worden.

Pagina niet gevonden of lege pagina bij controlpanel benaderen. Wat gaat er fout?

Als je een foutmelding of lege pagina krijgt bij het benaderen van het controlpanel dan kan dat verschillende oorzaken hebben.

 1. Mogelijk dat je firewall verkeer over poort 2222 niet doorlaat. Wijzig de instellingen op je firewall door poort 2222 open te zetten.
 2. Je gebruikt een onbeveiligde verbinding (geen https). Installeer een SSL certificaat (zeer aanbevolen) of login via je hostname.*
 3.  Je hebt wel SSL geactiveerd op je hosting maar geen certificaat geïnstalleerd. Installeer een certificaat. Lukt dat niet dan kun je ook door ons een certificaat laten installeren.

*  De hostname van je server is vermeld in de mail met je hostinggevens. Je kunt je hostnaam ook zelf opzoeken via de website https://www.debouncer.com/mx-lookup Vul hier je domeinnaam in (zonder www) en klik op de knop lookupMX. Een voorbeeld van een geldige hostname ziet er zo uit: web35.i24.host Ga in je browser naar deze hostname en je kunt inloggen via de beveiligde verbinding van onze server.

Ik ben inloggegevens van het controlpanel kwijt. Hoe kom ik daar achter?

Weet u uw gebruikersnaam of wachtwoord van het beheer account niet meer, dan kunt u een ticket indienen. Wij zien geen wachtwoorden maar kunnen het account resetten en sturen u dan de nieuwe gegevens.

Hoe maak ik een subdomein?

Een subdomein is een extra naam die u toevoegt aan uw domein. Bijvoorbeeld, uw domeinnaam is “mijnsite.nl” dan kunt u bijvoorbeeld als subdomein “blog” aanmaken waardoor deze als volgt is te benaderen: http://blog.mijnsite.nl. Een subdomein maakt u aan in het controlpanel van uw webhosting. U kunt vervolgens met uw FTP programma uw website uploaden in de map “blog” onder Public_Html. U kunt bij ons onbeperkt gratis subdomeinen aanmaken.

VRAGEN OVER JE DOMEIN

Mijn websitebouwer zegt dat ik mijn domein moet verhuizen, is dat nodig?

“Ik heb een domeinnaam geregistreerd bij jullie en heb iemand gevonden die mijn website gaat maken, maar hij zegt dat ik dan mijn domeinnaam naar hem of een andere provider moet verhuizen, is dat echt nodig?”

Nee absoluut niet.

Webbouwers die ons niet kennen geven vaak dit advies, maar hebben doorgaans geen technische kennis en ervaring met het echt beveiligen en onderhouden van een webserver. Maar deze webbouwers willen je website wel naar hun eigen server verhuizen. Vaak krijgen ze ook provisie als ze je bij hun eigen hoster onderbrengen. Waarschijnlijk ben je dan ook niet meer 100% beveiligd zoals bij ons. Als één van de weinige providers hebben wij namelijk een hostingplatform wat 100% compliant is aan de modernste internetstandaarden, en ben je dus het beste beschermd tegen cybercrime. 

Voor het bouwen en hosten van een website is het niet nodig je domein te verhuizen. Bij ons kan elke denkbare website gehost worden. Bovendien hebben we ook één van de snelste webhosting van Nederland en een ijzersterke helpdesk. Lees de review. Ga voor betrouwbare hosting; voor je online business is dat van essentieel belang! 

Overigens, wil je een website laten maken, dan kun je ook bij ons terecht. Bij ons zijn zeer professionele resellers en freelance webdesigners aangesloten die dat heel graag voor je willen doen tegen zeer scherpe tarieven. Laat je website maken.

Ik wil mijn domein met een andere maildienst gebruiken. Kan dat?

Ja, dat kan, maar met de volgende waarschuwing:

Wanneer je DNS en andere e-mail records wijzigt naar Outlook, Google, Office of een andere e-maildienst en de mailafhandeling niet meer bij ons ligt is je beveiliging ook niet meer 100% gegarandeerd. Wij adviseren dan ook gebruik te maken van onze secure e-mail. Onze mailservers zijn wereldwijd als betrouwbaar gekwalificeerd en je e-mail komt dan ook niet in spamboxen van ontvangers terecht.

Wij zijn niet verantwoordelijk voor de juiste werking van wijzigingen die je zelf maakt om je domein te verwijzen naar andere servers of leveranciers van website- of e-mail leveranciers die deze wijzigingen adviseren. Voor ondersteuning dien je in dat geval zelf de leverancier te raadplegen.

Hoe koppel ik mijn domein aan ProtonMail

How to configure your domain for ProtonMail hosted email

If you’ve selected ProtonMail as your email provider, this guide is for you. We’ll show you how to configure your domain on ProtonMail and then update your domain’s MX records to route mail to ProtonMail’s servers.

Setting up your domain at ProtonMail

1
Sign in to your ProtonMail paid account and go to Domain Names in the menu: 
2
On the Domain names page, select the purple “Add domain” button. On the page that pops up, type in the domain you want to add and select the purple “Next” button (you may be prompted to type in your ProtonMail password again): 
3
On the Verify tab, copy to clipboard the TXT record value that you will need to create in Porkbun’s DNS editor.

Adding the TXT Verification Record & MX Records

1
Log in. You should arrive at the Domain Management screen. If you’re already logged in, click on ACCOUNT in the top-right corner and select Domain Management.
2
Locate your domain and click the “Details” button list to the right. In the domain Details area that appears, click the “Edit” option next to “DNS Records”.
3
Scroll down to see your existing DNS records. If there are any existing MX records, or SPF records (TXT records whose answer begin with “v=spf1”). Record types are displayed in the leftmost column. Delete MX and SPF records using the trashcan icon.
4
To add the verification TXT record you copied to the clipboard in the previous section, scroll up to the “configure custom DNS records” area near the top. Here’s how to add a TXT record:

 • Change the Type field to “TXT – Text record”
 • Leave the Host field blank.
 • Under Answer, specify the entry from the TXT record value you just copied from ProtonMail

A sample entry would look like this:Click the green “Add” button to add the TXT record.

5
Go back to the Verify tab and select the purple “Next” button to finish the TXT record verification process.

⚠️️ Note

It may take anywhere from a couple of minutes to 24 hours for the TXT record to be fully verified.

6
On the next page in ProtonMail, you will be given two MX records that you will need to input in your Porkbun DNS. Copy that information from the ProntonMail MX record page. 
7
To add the MX records specified, scroll up to the “configure custom DNS records” area near the top. Here’s how to add an MX record:

 • Change the Type field to “MX – Mail exchange record”
 • Leave the Host field blank.
 • Under Answer, specify the entry from the MX record value you just copied from ProtonMail

A sample entry will look like this:

Click the green “Add” button to add the MX record. Repeat this for the second MX record indicated.
8
Go back to the MX tab and select the purple “Next” button to finish the MX record process.

Adding the SPF record

To keep your outgoing mail from being marked as spam, you will need to add the SPF record. This can be found on the SPF record page.

1
On the SPF tab, locate and copy the SPF value.
2
To add the SPF record specified, go back to the Manage DNS records window and add the following:

 • Change the Type field to “TXT – Text record”
 • Leave the Host field blank.
 • Under Answer, specify the entry from the SPF record value you just copied from ProtonMail

A sample entry will look like this: Click the green “Add” button to add the SPF (TXT) record.

3
Back on the SPF ProtonMail page, select the purple “Next” button for the next steps in setting up for DKIM authentication.

DKIM & DMARC Authentication

ProtonMail supports DKIM signing for custom domains. To use DKIM authentication, you will need to add the three CNAME records from the DKIM tab into your DNS settings for this domain.

1
On the DKIM tab, locate and copy one of the CNAME values.
2
To add the CNAME records specified, go back to the Manage DNS Records page. Here’s how to add the CNAME record:

 • Change the Type field to “CNAME – Canonical name record”
 • Enter in the appropriate Host related to the CNAME record
 • Under Answer, specify the entry from the CNAME record value you just copied from ProtonMail

A sample entry would look like this:Click the green “Add” button to add the CNAME record. Repeat this for the second and third CNAME records needed.

3
Back on the DKIM ProtonMail page, select the purple “Next” button for the next steps in setting up for DMARC authentication.
4
If you have set both SPF and DKIM, DMARC allows you to specify how other email services should deliver email for your domain if both SPF and DKIM checks have failed.
On the DMARC page, copy the value for the DMARC record.
5
Back in your Porkbun account, on the Manage DNS records page, enter in the following for the DMARC record:

 • Change the Type field to “TXT – Text record”
 • Enter in “_dmarc” for the Host
 • Under Answer, specify the entry from the DMARC record value you just copied from ProtonMail

A sample entry would look like this: Click the green “Add” button to add the DMARC record.

That’s it! From here you can add your new address in the ProtonMail window by choosing your username, the display name, and your email signature with the Porkbun domain you just configured.

Hoe haal ik mijn domein uit Quarantaine?

Heb je je domeinnaam opgezegd en staat deze in Quarantaine bij de SIDN dan heb je 14 dagen de tijd om dit te herstellen. Hieraan zijn kosten verbonden.

Klik hier voor het herstellen van je domein

Wat is een domeinnaam, DNS en DNSSEC?

Hoe kies ik een goede domeinnaam?

Kan ik mijn domein koppelen aan Wix?

Ja dat kan, maar waarom niet onze veel geprezen sitebuilder gebruiken?
https://www.i24.nl/wp/sitebuilder/

Je hebt allereerst een (veel duurder) premium account bij Wix nodig als je je domeinnaam wilt koppelen.

Hou er rekening mee dat als je toch wix wilt gebruiken dat je door het doorverwijzen middels het wijzigen van nameservers je domein en e-mail  via ons niet meer werkt (!) en je website niet meer voldoet aan de 100% compliant beveiliging die wij bieden. Wix is een buitenlands (Israël) bedrijf en voldoet niet aan de 100% beveiligingsstandaarden en trekken zich ook niets aan van EU regelgeving wat betreft je veiligheid en privacy.
Zie: https://internet.nl/site/wix.com/2049206/

Wil je perse toch een website bij wix én e-mail blijven gebruiken via ons dan moet je niet de nameservers wijzigen maar cname records toevoegen aan je DNS instellingen. Dit kun je zelf doen. Uitleg over welke instellingen je moet maken staan op de wix website: https://support.wix.com/nl/article/een-domein-koppelen-aan-wix-met-behulp-van-doorverwijzing-pointing

 

Kan ik mijn domein koppelen aan een Shopify webshop?

Ja dat kan.

Je hebt dan de van Shopify de DNS records nodig die toegevoegd moeten worden. Die kun je daar opvragen. Deze kun je dan zelf aanpassen in het DNS beheer van je controlpanel.

Hou er wel rekening mee dat door het doorverwijzen van je domein deze niet meer voldoet aan de 100% compliant beveiliging die wij bieden. Webshop aanbieders voldoen over het algemeen helaas niet aan de 100% beveiligingsstandaarden.

Wat is DNSSEC?

Elke website heeft een lang nummer als adres: het IP-adres. Omdat zo’n nummer lastig te onthouden is, zijn de domeinnamen bedacht. Het domeinnaamsysteem (DNS) vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam. Dat vertalen gebeurt in de nameservers. Helaas is het mogelijk die vertaling te manipuleren door hackers als ze het op jouw domeinnaam hebben voorzien. Zo kunnen zonder dat je het weet bezoekers van jouw site op een andere site terechtkomen. DNSSEC helpt om dit te voorkomen. DNSSEC voegt een digitale handtekening toe aan de DNS-informatie. Daardoor weet je zeker dat, als mensen naar jouw site zoeken, ze ook bij jouw site uitkomen.

Wij vinden jouw beveiliging belangrijk dus krijg je bij ons standaard DNSSEC op je domeinnaam!

Zie ook filmpje: Hoe werkt het DNS?

Wat is mijn hostname?

De hostname van je server is vermeld in de mail met je hostinggevens. Je kunt je hostnaam ook zelf opzoeken via de website https://www.debouncer.com/mx-lookup Vul hier je domeinnaam in (zonder www) en klik op de knop lookupMX. Een voorbeeld van een geldige hostname ziet er zo uit: web35.i24.host Ga in je browser naar deze hostname en je kunt inloggen via de beveiligde verbinding van onze server.

Kan ik zelf DNS instellingen wijzigen?

Wij hebben op onze shared hosting platform de DNS zo optimaal mogelijk geconfigureerd wat betreft beveiliging en beschikbaarheid. Het zelf wijzigen van DNS instellingen kan tot gevolg hebben dat je e-mail, website, beveiliging of andere zaken  niet meer goed functioneert!! Wij raden je aan hier heel zorgvuldig mee om te gaan en pas wijzigingen aan te brengen als je hier ervaring mee hebt en weet wat je doet.

Heb je A of nameserver records gewijzigd naar diensten als bijvoorbeeld shopify, wix, enz of andere servers waar je je website maakt of plaatst, dan beheren wij niet meer de hosting van je website en is je beveiliging ook niet meer 100% gegarandeerd.

Wanneer je DNS en andere e-mail records wijzigt naar Outlook, Google, Office of een andere e-maildienst en de mailafhandeling niet meer bij ons ligt is je beveiliging ook niet meer 100% gegarandeerd. Wij adviseren dan ook gebruik te maken van onze secure e-mail. Onze mailservers zijn wereldwijd als betrouwbaar gekwalificeerd en je e-mail komt dan ook niet in spamboxen van ontvangers terecht.

Wij zijn niet verantwoordelijk voor de juiste werking van wijzigingen die je zelf maakt om je domein te verwijzen naar andere servers of leveranciers van website- of e-mail leveranciers die deze wijzigingen adviseren. Voor ondersteuning dien je in dat geval zelf de leverancier te raadplegen.

Voor het herstellen van DNS instellingen worden kosten in rekening gebracht .

Hoelang duurt een DNS wijziging:
In het algemeen geldt dat een DNS wijziging 24 uur kan duren voordat deze in alle zones zichtbaar is. Afhankelijk van je internet provider.

Waar vind ik mijn DNS instellingen

 

Welke domein extensies kan ik laten registreren?

De beschikbaarheid van meest gebruikte extensies kunnen met onze Domain Check realtime direct worden gecontroleerd: .nl – .be – .de – .info – .org – .eu – .net – .com – .uk Andere extensies kunnen via de klantenservice besteld worden. Een overzicht van alle overige extensies vind je hier.

Ik ben gebeld dat iemand een domein met mijn naam wil registreren. Wat moet ik doen?

Helaas zijn er personen en bedrijven die er malafide prakijken op nahouden. Zij bellen domeinhouders op met de mededeling dat zij een klant hebben die dezelfde domeinnaam als u heeft wilt registreren maar met een andere extensie. De beller vraagt of u akkoord gaat of dat u nu de kans heeft dat te voorkomen door zelf het domein (voor veel geld) te registreren. Trap er niet in!

Ik wil mijn domein doorverwijzen naar een andere website, kan dat?

U kunt domeinen naar elk gewenst ander domein laten doorverwijzen. Het domein waar heen verwezen moet worden hoeft niet bij ons in beheer te zijn.

Krijg ik korting als ik meer domeinen bestel?

Onze tarieven zijn al zo scherp dat we geen extra korting kunnen berekenen.

Wat is mijn opzegtermijn voor domeinregistraties?

Domeinregistraties worden aangegaan voor 1 jaar en worden per jaar verlengd. U kunt een domein opzeggen door een maand voor het ingaan van de nieuwe termijn een ticket in te dienen met het verzoek het domein op te heffen of te verhuizen. Over de periode waarin is opgezegd wordt geen restitutie verleend.

Kan ik een domein registreren zonder webhosting?

Als u nog geen website wilt, of wilt e-mailen met uw domeinnaam, dan kunt u een domein registreren zonder hostingpakket. Dit wordt ook wel een domein parkeren genoemd. Een domeinnaam kan ook aan een al bestaande andere domeinnaam met website worden gekoppeld. U krijgt dan vanaf meerdere domeinnamen dezelfde website te zien.

Hoe snel is mijn domein geregistreerd?

Als u via onze website een domein bestelt dan wordt deze direct geregistreerd, echter moet het domein eerst worden opgenomen in de DNS van alle internetproviders voordat deze zichtbaar is. Doorgaans is een nieuw domein binnen 24 uur overal opgenomen en actief.

Hoe maak ik een subdomein?

Een subdomein is een extra naam die u toevoegt aan uw domein. Bijvoorbeeld, uw domeinnaam is “mijnsite.nl” dan kunt u bijvoorbeeld als subdomein “blog” aanmaken waardoor deze als volgt is te benaderen: http://blog.mijnsite.nl. Een subdomein maakt u aan in het controlpanel van uw webhosting. U kunt vervolgens met uw FTP programma uw website uploaden in de map “blog” onder Public_Html. U kunt bij ons onbeperkt gratis subdomeinen aanmaken.

Ik kan mijn domeinnaam niet in Google vinden, hoe kan dat?

Het opnemen van domeinen in de zoekmachine van (o.a.) Google kan bij nieuwe domeinen enige tijd duren. Daarnaast is het van groot belang waarmee en hoe u de content plaatst. Dit moet namelijk op de juiste wijze zodat Google uw website goed kan indexeren. Meer informatie over hoe u goed gevonden kan worden met uw website kunt u vinden op de Google website voor webmasters.

Hoe kan ik een domein opheffen/opzeggen?

U kunt een domein laten opheffen door een ticket in te dienen. Wij zorgen dan dat uw domein per einde contract wordt verwijderd.

Er wordt geen restitutie verleend over vooruitbetaalde abonnementen.

NB: Wij bevestigen altijd een opzegging. Als u geen bevestiging krijgt loopt het contract door. Neem dan contact met ons op.

Hoe kan ik de gegevens in de Whois laten wijzigen?

Als u uw gegevens wilt laten wijzigen in de Whois van een domein dan kunt hier een ticket voor indienen. NB: Het laten wijzigen van gegevens kunnen voor sommige domein extensies kosten met zich meebrengen.

Hoe kan ik een domein koppelen aan een ander domein?

De website van het hoofddomein moet door de DNS provider van het te koppelen domein toegevoegd worden in de A records. U kunt ook het domein laten verhuizen naar ons, dan doen wij dat voor u.

Hoe kan ik mijn domein aan iemand anders overdragen?

Door het Formulier voor wijziging domeinnaamhouder door zowel uzelf als de nieuwe houder in te laten vullen, ondertekenen en op te sturen, of te scannen als bijlage bij een ticket meezenden.

Hoe kan ik een domein naar jullie verhuizen?

U vraagt eerst het verhuistoken op bij uw huidige provider. Als u dit heeft kunt u via onze website de domeinverhuizing in gang zetten. NB: Providers zijn verplicht binnen 7 dagen een verhuistoken op te leveren als de klant daar om vraagt.

Hoe kan ik een domein verhuizen naar een andere provider?

U maakt een ticket aan en geeft aan dat u een verhuiscode (token) van uw domein wilt ontvangen. Met dit token kunt u bij een andere provider uw domein laten verhuizen. De verhuiscode is beperkt geldig.

NB 1: Met het aanvragen van een verhuiscode heeft u nog niet het contract bij ons opgezegd. Dit kunt u tegelijk doen of later als het domein is verhuisd. Let op dat zonder definitieve opzegging (al dan niet na een verhuizing) het contract en de facturatie gewoon door loopt.

NB 2: Als er een opzegging is ingediend en het domein is niet verhuisd dan zal het domein worden verwijderd na aflopen contract.

NB 3: Verhuiscodes worden alleen afgegeven als alle facturen van het lopende contract zijn voldaan.

Hoe kan ik een domein registreren?

U kunt domeinnamen registreren via onze website.

VRAGEN OVER JE E-MAIL

Ik kan geen facturen versturen vanuit e-Boekhouden, hoe los ik dat op?

Lees het artikel van e-Boekhouden:
https://www.e-boekhouden.nl/specials/spf-records

LET OP: Het niet juist wijzigen of toevoegen van SPF records kan leiden tot het niet meer functioneren van de e-mail. Heb je geen ervaring met het wijzigen van DNS records dan kun je dit ook door ons laten uitvoeren:

DNS Wijziging laten maken

Meer informatie over e-Boekhouden

Ik krijg een foutmelding als ik bulkmail verstuur. Hoe los ik dat op?

In de strijd tegen spam zijn er 2 soorten limieten op het verzenden van e-mail.

 1. Een dagelijkse verzendlimiet, deze is bij ons afhankelijk van de pakketkeuze maar kan worden opgehoogd met een pakketuitbreiding.
 2. Een beperking op het aantal e-mails per minuut. Het gaat hier niet over het totale quota per dag, maar dat er binnen 60 seconden maximaal 60 berichten verstuurd mogen worden. Deze kan niet worden opgehoogd.

Het is dus niet mogelijk in 1x naar een grote hoeveelheid adressen te versturen. Wij raden daarom aan nieuwsbrieven e.d. te versturen met gratis nieuwsbriefsystemen zoals mailchimp of mailcamp. Deze sturen namelijk een bulkmail altijd automatisch in kleinere pakketjes.

Je kunt dit zelf ook doen door je adressenlijst te verdelen over bijvoorbeeld max 50 adressen per e-mail. Hiermee voorkom je blokkering.

 

Welke SMTP-host moet ik gebruiken?

Als u een smtp host wilt gebruiken moet u eerst een e-mailadres aanmaken. Deze informatie staat in de e-mail met de gegevens van uw hosting die u heeft ontvangen na de bestelling.

Uw vraag wordt beantwoord in onze FAQ:
https://www.i24.nl/wp/faq/welke-smtp-instellingen-moet-ik-gebruiken/

Hoe stel ik mijn e-mail in op een iPhone?

Om je e-mailadres op je iPhone in te stellen doorloop de onderstaande stappen:

LET OP: In dit voorbeeld is als hostnaam web52.i24.host gegeven, dit kan voor jou een andere zijn.
De hostname van je server is vermeld in de mail met je hostinggevens.

Je kunt je hostnaam ook zelf opzoeken via de website https://www.debouncer.com/mx-lookup
Vul hier je domeinnaam in (zonder www) en klik op de knop Find

 

 

iPhone instellen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe wijzig ik mijn naam in Outlook

Hoe kan ik mijn e-mail toevoegen in Outlook / Office365

1. Klik in de werkbalk op Bestand en selecteer Info.
2. Klik op Accountinstellingen en kies de optie ‘Profielen Beheren’.

Er opent nu een venster ‘E-mailconfiguratie – Outlook’.

3. Klik hier op de button ‘E-mailaccounts…’.
4. Kies in het tabblad ‘E-mail’ voor ‘Nieuw…’.
5. Laat vervolgens de instellingen leeg en selecteer onderaan ‘Handmatige instelling of extra servertypen’ en klik op ‘Volgende’.
6. Kies voor POP of IMAP en klik op ‘Volgende’.
7. Vul onderstaande gegevens in:

Gebruikersgegevens

– Naam: de naam die anderen zullen zien als ze een e-mail van u ontvangen.
– E-mailadres: het volledige emailadres

Servergegevens

– Type account: kies IMAP of POP3 (om email op de server te bewaren kiest u IMAP)
– Server voor inkomende e-mail: de secure mailserver van uw hostingpakket *
– Server voor uitgaande e-mail (SMTP): de secure mailserver van uw hostingpakket *

Aanmeldingsgegevens

– Gebruikersnaam: het volledige emailadres
– Wachtwoord: het wachtwoord dat bij het emailadres hoort

Vink ‘Wachtwoord onthouden’ aan.

6. Klik op ‘Meer instellingen’ en ga naar het tabblad ‘Server voor uitgaande e-mail’.
7. Vink de optie Voor de server voor uitgaande e-mail (SMTP) is verificatie vereist aan.
8. Selecteer Dezelfde instellingen gebruiken als voor inkomende e-mail.
9. Ga naar het tabblad Geavanceerd en vul in:

– Inkomende e-mail: 993 (IMAP) of 995 (POP3)
– Gebruik het volgende type versleutelde verbinding: SSL

– Uitgaande e-mail (SMTP): 465
– Gebruik het volgende type versleutelde verbinding: SSL

10. Klik op ‘OK’ om het venster ‘Instellingen voor internet e-mail’ te sluiten.
11. Klik op ‘Accountinstellingen testen’ om de instellingen te testen.
12. Klik tenslotte op ‘Volgende’ en daarna op ‘Voltooien’.

Wat is mijn hostname?

De hostname van je server is vermeld in de mail met je hostinggevens. Je kunt je hostnaam ook zelf opzoeken via de website https://www.debouncer.com/mx-lookup Vul hier je domeinnaam in (zonder www) en klik op de knop lookupMX. Een voorbeeld van een geldige hostname ziet er zo uit: web35.i24.host Ga in je browser naar deze hostname en je kunt inloggen via de beveiligde verbinding van onze server.

Welke mailservers moet ik gebruiken?

Als u uw e-mail wilt ontvangen met Outlook en smartphones moet u deze instellingen gebruiken. Tussen { } zelf invullen:

Naam: {uw naam}
E-mailadres: {uw e-mailadres}
Type account: IMAP
Server inkomende mail IMAP: {hostnaam}.i24.host
Server uitgaande mail SMTP: {hostnaam}.i24.host
IMAP Gebruikersnaam: {uw e-mailadres}
IMAP Wachtwoord: {wachtwoord e-mailadres}
Verificatie voor uitgaande mail: JA
SMTP Gebruikersnaam: {uw e-mailadres}
SMTP Wachtwoord: {wachtwoord e-mailadres}
Beveiligd SPA wachtwoord: NEE
SSL of TLS gebruiken: JA

E-MAIL POORTEN
IMAP SSL 993
SMTP SSL 465

TOELICHTING HOSTNAAM
Voor inkomende en uitgaande mail gebruikt u de hostnaaam van uw server. U kunt uw hostnaam zelf opzoeken via de website https://www.debouncer.com/mx-lookup Vul hier uw domeinnaam in (zonder www) en klik op de knop lookupMX. Een voorbeeld van een geldige hostnaam ziet er zo uit: web35.i24.host

Welke POP3 instellingen moet ik gebruiken?

Als u uw e-mail wilt ontvangen met Outlook en smartphones moet u deze instellingen gebruiken. Tussen { } zelf invullen:

Naam: {uw naam}
E-mailadres: {uw e-mailadres}
Type account: POP3
Server inkomende mail POP: {hostnaam}.i24.host
Server uitgaande mail SMTP: {hostnaam}.i24.host
POP Gebruikersnaam: {uw e-mailadres}
POP Wachtwoord: {wachtwoord e-mailadres}
Verificatie voor uitgaande mail: JA
SMTP Gebruikersnaam: {uw e-mailadres}
SMTP Wachtwoord: {wachtwoord e-mailadres}
Beveiligd SPA wachtwoord: NEE
SSL of TLS gebruiken: JA

E-MAIL POORTEN
POP SSL 995
SMTP SSL 465

TOELICHTING HOSTNAAM
Voor inkomende en uitgaande mail gebruikt u de hostnaaam van uw server. U kunt uw hostnaam zelf opzoeken via de website https://www.debouncer.com/mx-lookup Vul hier uw domeinnaam in (zonder www) en klik op de knop lookupMX. Een voorbeeld van een geldige hostnaam ziet er zo uit: web35.i24.host

Welke SMTP instellingen moet ik gebruiken?

Als u uw e-mail wilt ontvangen met Outlook en smartphones moet u deze instellingen gebruiken. Tussen { } zelf invullen:

Naam: {uw naam}
E-mailadres: {uw e-mailadres}
Type account: IMAP
Server inkomende mail IMAP: {hostnaam}.i24.host
Server uitgaande mail SMTP: {hostnaam}.i24.host
IMAP Gebruikersnaam: {uw e-mailadres}
IMAP Wachtwoord: {wachtwoord e-mailadres}
Verificatie voor uitgaande mail: JA
SMTP Gebruikersnaam: {uw e-mailadres}
SMTP Wachtwoord: {wachtwoord e-mailadres}
Beveiligd SPA wachtwoord: NEE
SSL of TLS gebruiken: JA

E-MAIL POORTEN
IMAP SSL 993
SMTP SSL 465

TOELICHTING HOSTNAAM
Voor inkomende en uitgaande mail gebruikt u de hostnaaam van uw server. U kunt uw hostnaam zelf opzoeken via de website https://www.debouncer.com/mx-lookup Vul hier uw domeinnaam in (zonder www) en klik op de knop lookupMX. Een voorbeeld van een geldige hostnaam ziet er zo uit: web35.i24.host

Handleiding e-mail toevoegen aan Gmail of Google

In Gmail voeg je een extern account standaard toe als POP3 account. Hierbij worden e mails binnengehaald van de mailserver naar je Gmail inbox, en dan verwijderd van de originele mailserver.

LET OP: Gebruik niet de mailservers en poorten die in de afbeeldingen staan vermeld, maar de actuele mailservers en poorten van je domein.

Het Instellingen scherm
 • Open je browser (die heb je op dit moment open), ga naar de Google Gmail website, en log in met je eigen Gmail account.
 • In Gmail, klik op het raderwieltje (1) in de rechterbovenhoek, en klik op Instellingen (2) in het menuutje dat verschijnt.
Instellingen pop-up in Gmail
 • Het Instellingen scherm wordt geopend.
POP en IMAP instellingen aanpassen
 • In het Instellingen-scherm klik je op tab Doorsturen en POP/IMAP (1).
Tab Doorsturen en POP/IMAP bij Instellingen in Gmail
 • Wanneer in dit scherm bij Download via POP de status niet POP is ingeschakeld voor alle e-mail is:
  • Klik in het rondje voor optie POP inschakelen voor alle e-mail (ook berichten die al zijn gedownload) (2).
 • Wanneer in het scherm bij IMAP-toegang de status niet IMAP is ingeschakeld staat:
  • Klik bij IMAP-toegang in het rondje voor optie IMAP inschakelen (3).
 • Klik op de Wijzigingen opslaan button, onder in het scherm.
Het account opzetten
 • Klik nu op tab Accounts (1).
Accounts tab bij Instellingen in Gmail
 • Klik bij E-mail bekijken uit andere accounts op Een e-mailaccount toevoegen (2).
 • Het Een e-mailaccount toevoegen scherm verschijnt bovenop je Instellingen pagina. Dit scherm is een los scherm, en wordt ook weergegeven in je Windows taakbalk als Mail van <jouw Gmail adres>. Je kunt dus altijd terug naar dit scherm wanneer je gegevens van een ander scherm moet kopiëren.
Scherm Een e-mailaccount toevoegen. Vul je e-mailadres in.
 • Vul het e-mailadres van het account dat je wilt linken aan je Gmail account in het veldje E-mailadres, en klik op de Volgende knop.
Scherm Een e-mailaccount toevoegen: e-mailinstellingen

Voer hier de e-mailinstellingen voor het te linken e-mailaccount als volgt in:

 • Gebruikersnaam: Gmail vult dit standaard in met het gedeelte wat in je e-mailadres vóór de @ staat. Vul hier je hele e-mailadres in of de naam van de aangemaakte mailbox.
 • Wachtwoord: vul hier je wachtwoord in.
 • POP-server: vul hier de naam van de mailserver in, als deze er niet al staat of wanneer deze niet de juiste is.
Extra instellingen:
 • Een kopie van opgehaalde berichten op de server achterlaten: zet hier een vinkje wanneer je een kopie van al je mails op de server waar het e-mailaccount staat wilt bewaren. Hou er rekening mee dat dit aantal flink kan oplopen en later ruimteproblemen op je server kan veroorzaken.
 • Altijd een beveiligde verbinding (SSL) gebruiken wanneer e-mailberichten worden opgehaald: zet hier een vinkje wanneer je dit wilt.
 • Binnenkomende berichten labelen: je kunt de mails van dit mailaccount direct bij het binnenkomen een label geven. Zo herken je ze eenvoudig in je inbox. Wil je dit, zet dan hier een vinkje, selecteer het label dat je wilt gebruiken, of maak een nieuw label.
 • Binnenkomende berichten archiveren: deze optie laat binnenkomende mails van dit account de inbox overslaan, en archiveert ze direct. Afhankelijk van je werkwijze kun je hiervoor kiezen, maar zelf zou ik hier geen vinkje zetten als je geen mails wilt missen.
 • Klik op Account toevoegen. Wanneer alles goed is ingevuld krijg je onderstaand scherm te zien:
Je e-mailaccount is toegevoegd scherm

Gmail kan nu de berichten van je e-mailaccount downloaden, dus het eerste deel is gedaan. Nu geeft het je de mogelijkheid om ook mails te verzenden vanaf dat nieuwe e-mailadres.

 • Meestal wil je dit wel, dus laat het rondje voor Ja, ik wil e-mail kunnen verzenden als geselecteerd en klik op de Volgende knop.
Een ander e-mailadres van jou toevoegen scherm

Gmail wil weten hoe de ontvanger de afzender ziet wanneer je vanaf dit e-mailaccount mailt, oftewel de afzendernaam.

Ik raad je aan om je eigen naam en je bedrijfsnaam te gebruiken.

 • Vul je gewenste afzendernaam in, laat het vakje voor Beschouwen als alias aangevinkt staan, en klik op de Volgende stap knop.
Een ander e-mailadres van jou toevoegen scherm: SMTP instellingen

Om e-mail te kunnen versturen vanaf je e-mailadres heeft Gmail toegang nodig tot de mailserver van je account. Voor het versturen van mail over het internet wordt gebruikt gemaakt van SMTP servers.

Voer hier de SMTP instellingen als volgt in:

 • SMTP-server: de SMTP server van je host (bijvoorbeeld web35.i24.host)
 • Gebruikersnaam: ook hier vult Gmail dit standaard in met het gedeelte wat in je e-mailadres vóór de @ staat. Vul hier je hele e-mailadres in of de naam van de aangemaakte mailbox.
 • Wachtwoord: vul hier je wachtwoord in.
 • Selecteer de door Gmail aanbevolen (is voorgeselecteerd) beveiligde verbinding: TLS of SSL.
 • Klik op de Account toevoegen knop.
Een ander e-mailadres van jou toevoegen scherm: verificatie
 • Gmail stuurt een verificatiemail naar je nieuwe e-mailadres. Laat het Een ander e-mailadres van jou toevoegen scherm openstaan, switch naar Gmail, en ga naar je inbox.
Verificatiemail in Gmail overzicht
 • In je inbox staat een mail met in het onderwerp de woorden … Bevestiging – Mail verzenden als … . Klik op de mail om deze te openen.
Verificatiemail in Gmail

Deze mail bevat een bevestigingscode, hier 748690822. Kopieer deze code en switch terug naar het Een ander e-mailadres van jou toevoegen scherm.

Een ander e-mailadres van jou toevoegen scherm: bevestigingscode
 • Plak de bevestigingscode in het vak onder Voer de bevestigingscode in en verifieer deze.
 • klik op de Controleren knop.
Je nieuwe e-mailaccount is nu toegevoegd aan Gmail!

Je kunt de installatie van je nieuwe account controleren door weer naar het Instellingen scherm en dan naar de Accounts tab te gaan.

 • Bij Mail verzenden als zie je het verzendaccount (1) staan. Veranderen er in de toekomst gegevens, dan kun je dit hier aanpassen door op dezelfde regel op gegevens bewerken te klikken.
 • Bij E-mail bekijken uit andere accounts zie je het “binnenhaal” account (2) staan. Ook hier kun je de gegevens aanpassen door op gegevens bewerken te klikken.
Controletesten

Om zeker te weten of je e-mailaccount werkt zoals het hoort is het verstandig deze twee testen uit te voeren:

 1. Maak een nieuwe mail met je standaard account en stuur het naar het nieuwe account. Komt dit binnen, dan werkt het ontvangen van de mail via het nieuwe account.
 2. Maak een nieuwe mail, en klik op het veld Van. Er opent een lijst met alle mailaccounts die je in het Gmail account hebt opgezet. Staat je nieuwe e-mailaccount ertussen? Zo ja, selecteer deze en stuur een mail naar je standaardaccount. Komt deze mail binnen, dan werkt het versturen van mail vanaf je nieuwe account ook.

Naast het toevoegen van de juiste accountgegevens en mailpoorten moet je ook ook een SPF record toevoegen aan de DNS van je domein.

Het SPF record wat moet worden toegevoegd aan het bestaande SPF record is: include:_spf.google.com

Zoals je ziet zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen om je nieuwe e-mailaccount op te zetten in Gmail. Maar moeilijk is het niet. Volg de stappen, en let er goed op dat je geen stappen overslaat. Dan kan er eigenlijk niets misgaan!

Hoe wijzig ik de grootte van mijn e-mail of mailbox?

Bij het aanmaken van een e-mailadres staat standaard de grootte van je mailbox op 50MB. Dit kun je direct aanpassen naar groter of ongelimiteerd, waarbij ongelimiteerd de grootte is van je totale opslagruimte van je pakket.

 

Heb je eerder een e-mailadres aangemaakt en is je e-mailbox vol of wil je deze vergroten dan kun je deze limieten ook altijd nog wijzigen. Ga in de DirectAdmin naar e-mailaccounts, selecteer het e-mailadres wat je wilt wijzigen, en klik rechts op het plusje en kies voor limieten wijzigen.

Hoe stel ik twee-factor-authenticatie (2FA) voor mijn webmail in?

Hoe activeer ik twee-factor-authenticatie (2FA) voor webmail?

Om je account extra te beveiligen is het mogelijk om voor Roundcube webmail twee-factor-authenticatie in te schakelen. Dat betekent dat er een tweede stap is vereist om op je webmail in te kunnen loggen. In Roundcube is de eerste stap het invullen van je gebruikersnaam en wachtwoord, de tweede stap is het invullen van een cijfercode die je op je telefoon met een app hebt ontvangen.

Inschakelen gaat als volgt:

Ga eerst naar de Appstore (iPhone)
Zoek naar de app: TOTP Authenticator.
Let op: er zijn meerdere 2fa apps beschikbaar, maar de app zoals hieronder is getoond (met groene achtergrond) heb je nodig.


Download de app en installeer op je telefoon.
Als je app opent zie je het volgende scherm.

Ga nu in je browser naar Roundcube webmail (domeinnaam/webmail) en log in.


Ga rechts bovenin naar instellingen.


Klik op 2-staps-verificatie.
Lukt dat niet (er verschijnt geen nieuwe pagina) klik dan met je rechter muisknop op 2-staps-verificatie en kies voor openen in nieuwe tab. Ga vervolgens naar de nieuw aangemaakt tab in je browser.

Het volgende scherm wordt getoond:

Klik op het vinkje Activeren
Klik op Alle velden instellen (vereist)
Er verschijnt nu een melding, klik op OK.

Het volgende scherm wordt getoond:

LET OP: Schrijf (of copy) de secret en herstelcodes over en bewaar deze goed.
De herstelcodes worden maar eenmalig getoond tijdens het activeren. Daarna niet meer.
Je kunt maximaal 4x met een herstelcode inloggen als je de app niet kunt gebruiken, niet werkt, of als je die per ongeluk hebt verwijderd. Daarna kom je er niet meer in!
Heb je de 4 herstelcodes gebruikt, of de app op een nieuwe telefoon geïnstalleerd, dan moet de hele procedure opnieuw worden uitgevoerd. Heb je geen herstelcodes bewaard of alle 4 de codes gebruikt, dan is er geen mogelijkheid meer om in te loggen. Ook wij kunnen dit niet herstellen!

Laat dit scherm open staan en pak nu je smartphone er bij.
Klik op de + (plus) onderaan.


Kies voor Scan en richt je camera op de QRcode die je net heb gegenereerd.


De app geeft Succes aan en je mailaccount is toegevoegd aan de app.
De code die bovenaan wordt getoond is maar 30 seconden geldig.
Na 30 seconden verschijnt er telkens een nieuwe code.
Wordt de code rood wacht dan enkele seconden op een nieuw code.


De actuele code in de app vul je nu in bij Roundcube achter de knop Check code.
Druk op de knop Check code.
Als je de juiste code hebt ingevuld verschijnt een bevestiging Code correct! Klik op OK.
Zo niet, kijk op je app en gebruik de de code die nu in je scherm staat.
Belangrijk: Klik nu op Opslaan.

Mocht je om welke reden je telefoon kwijtraken of de app hebbben verwijderd, dan kun je niet meer inloggen op je webmail. Ook wij niet! Bewaar daarom de herstelcodes goed en maak een backup van de app zoals bij de instellingen is aangegeven. Nogmaals, zonder app of herstelcodes kun je niet meer inloggen op je webmail.

De installatie van 2FA is nu voltooid.

Als je Roundcube afsluit en opnieuw opstart vul je eerst je gebruikersnaam en wachtwoord in zoals gewoonlijk.


Na het inloggen verschijnt een nieuw inlogscherm 2 staps verificatie.
Open de app op je telefoon.
De actuele code die nu wordt getoond vul je in om verder in te loggen bij Roundcube.

 

Welke e-mail poorten moet ik gebruiken?

Als u uw e-mail wilt ontvangen met Outlook en smartphones moet u deze instellingen gebruiken. Tussen { } zelf invullen:

Naam: {uw naam}
E-mailadres: {uw e-mailadres}
Type account: IMAP
Server inkomende mail IMAP: {hostnaam}.i24.host
Server uitgaande mail SMTP: {hostnaam}.i24.host
IMAP Gebruikersnaam: {uw e-mailadres}
IMAP Wachtwoord: {wachtwoord e-mailadres}
Verificatie voor uitgaande mail: JA
SMTP Gebruikersnaam: {uw e-mailadres}
SMTP Wachtwoord: {wachtwoord e-mailadres}
Beveiligd SPA wachtwoord: NEE
SSL of TLS gebruiken: JA

E-MAIL POORTEN
IMAP SSL 993
SMTP SSL 465

TOELICHTING HOSTNAAM
Voor inkomende en uitgaande mail gebruikt u de hostnaaam van uw server. U kunt uw hostnaam zelf opzoeken via de website https://www.debouncer.com/mx-lookup Vul hier uw domeinnaam in (zonder www) en klik op de knop lookupMX. Een voorbeeld van een geldige hostnaam ziet er zo uit: web35.i24.host

Wat is het verschil tussen POP en IMAP?

Om buiten de webmail e-mail op te kunnen halen van onze mailservers zijn er 2 mogelijkheden, met POP(3) of met IMAP. Met POP download je de originele e-mailberichten van de server waarna deze van de server worden verwijderd. Met IMAP download je een kopie van de e-mailberichten en blijven de berichten bewaard op de server.

Gebruik je naast webmail ook andere mailclients (denk aan Outlook, smartphone, enz) dan raden we aan altijd gebruik te maken van IMAP. Hiermee blijven op alle apparaten de mappen met e-mail gelijk en blijven de e-mailberichten altijd op de server staan als backup.

Mijn e-mail komt niet aan bij de ontvanger! Wat gaat er mis?

Uitgaande mail moet voldoen aan veel criteria om niet in spamboxen van de ontvangers terecht te komen. Technisch hebben wij het goed geconfigureerd, maar berichten met bijvoorbeeld alleen hoofdletters of berichten met veel links of woorden als porn, viagra, enz worden niet doorgelaten. Ook moet het e-mailadres en het domein geautoriseerd zijn om mail te mogen verzenden. Gebruikt u dus e-mailadressen die niet op onze servers staan, gebruikt u onveilige verbindingen, onjuiste poorten, of uitgaande smtp zonder wachtwoordverificatie dan zal de mail worden tegengehouden.

Het is dus belangrijk dat u de juiste instellingen gebruikt voor mailclients zoals outlook en smartphones.

Wanneer een bericht niet aankomt bij de ontvanger test dan of dit ook het geval is met onze webmail. Onze webmail voldoet aan alle richtlijnen. Komt het bericht dan wel aan, dan gebruikt u waarschijnlijk onjuiste instellingen met het mailen met Outlook of smartphone.

Hoe werkt jullie spamfilter?

Wij hebben op ons platform 2 niveaus waarop alle in- en uitgaande e-mail wordt gefilterd. Het hoogste niveau is op de mail relay. Dit is een filtersysteem wat voldoet aan de alle beveiligingsrichtlijnen en is verbonden met internationale spam en blacklisten van antivirusleveranciers en de grote mailproviders zoals Google, Microsoft, enz. Wij hebben op dit niveau zelf geen invloed en kunnen daarop geen uitzonderingen maken in de instellingen. Een bericht wat 100% als spam wordt gekwalificeerd wordt niet doorgelaten en direct verwijderd. Dit zijn berichten afkomstig van IP adressen en e-mailadressen die internationaal als spam zijn gemarkeerd en op diverse blacklists staan. Deze berichten worden bij alle providers geblokkeerd en komen niet in spamboxen van gebruikers terecht.

Berichten die technisch niet voldoen aan de richtlijnen (denk hierbij aan onjuist geconfigureerde mailservers, ontbreken van spf records, dkim records, domain keys enz. maar ook teveel links in een bericht, berichten met alleen hoofdletters, berichten met woorden als viagra, porn, enz.) kunnen afhankelijk van de score worden gebounced naar de afzender met een waarschuwing en reden van bouncing of worden doorgelaten maar krijgen een kenmerk mee ‘mogelijk spam of onveilig’. Het is dan aan de ontvanger of hij/zij dit soort berichten in de toekomst wel of niet wil blijven ontvangen. Dit kan worden ingesteld op de persoonlijke spamfilter, het tweede niveau.

Het tweede niveau is op uw eigen eigen account en kunt u naar eigen wensen instellen in het controlpanel onder SpamAssassin. Hier kunt u de spamscore aangeven waaraan een bericht moet voldoen om doorgelaten te worden. Een veelvoorkomend probleem is dat berichten die aan alle criteria voldoen wel worden ervaren als spam. Dit zijn meestal nieuwsbrieven en reclame. Vaak zijn het berichten van websites waar u ooit uw e-mailadres heeft achtergelaten. Wilt u deze berichten niet meer ontvangen dan kunt u zich afmelden voor zulke berichten of de afzender vermelden als ongewenste afzender in SpamAssassin.

Uitgaande mail moet ook voldoen aan veel criteria om niet in spamboxen van de ontvangers terecht te komen. Technisch hebben wij het goed geconfigureerd, maar berichten met bijvoorbeeld alleen hoofdletters of berichten met veel links of woorden als porn, viagra, enz worden niet doorgelaten. Ook moet het e-mailadres en het domein geautoriseerd zijn om mail te mogen verzenden. Gebruikt u dus e-mailadressen die niet op onze servers staan, gebruikt u onveilige verbindingen, onjuiste poorten, of uitgaande smtp zonder wachtwoordverificatie dan zal de mail worden tegengehouden.

Het is dus belangrijk dat u de juiste instellingen gebruikt voor mailclients zoals outlook en smartphones.

NB: Providers doen er wereldwijd alles aan om spam te herkennen en te bestrijden, maar 100% spamvrij is helaas onmogelijk.

 

E-mail ten onrechte als spam gemarkeerd! Hoe kan dat?

In de strijd tegen spam worden wereldwijd standaarden afgesproken en volgens deze standaarden miljarden berichten dagelijks succesvol gefilterd. Wij voldoen aan de hoogste kwaliteitsnorm tegen spam en kunnen u tevens garanderen dat uw verzonden e-mail bij andere providers niet in spamboxen terecht komt bij de ontvangers. Onze servers worden wereldwijd aangemerkt als veilig. De consequentie is dat e-mail die naar onze servers worden gestuurd ook moet voldoen aan de internationale richtlijnen. Er zijn een groot aantal criteria waaraan een verzender moet voldoen om doorgelaten te worden. Dit zijn zowel technische zoals juist geconfigureerde spf records, dkim records, domainkeys, enz.  als inhoudelijke richtlijnen wat er niet in berichten mag staan. Als e-mailberichten worden aangemerkt als spam voldoen deze niet aan deze richtlijnen als veilige afzender. Meestal zijn het fout geconfigureerde mailservers van de verzenders. Elk bericht wat wordt aangeboden wordt gecontroleerd op een aantal criteria. Voldoet een e-mail aan alle richtlijnen dan komt deze er door. Voldoet de email daar niet aan, dan wordt afhankelijk van de score het bericht gebounced of  aangemerkt als mogelijke spam. In dat geval wordt de mail doorgelaten maar komt dan aan in het filter van uw persoonlijke instellingen. Deze instellingen kunt u zelf aanpassen in het controlpanel onder SpamAssassin. Hoe hoger het filter hoe minder spam, maar mogelijk dat berichten die geen spam zijn ook worden tegengehouden. Het is een kwestie van de juiste tuning om een voor u acceptabele situatie te komen. Maar hou er rekening mee, 100% spamvrij bestaat niet. Zijn er afzenders die niet volledig aan de criteria voldoen en worden tegengehouden in SpamAssassin dan kunt u bepaalde afzenders toevoegen aan de lijst met geaccepteerde afzenders. Krijgt u meldingen van verzenders dat hun mail niet bij ons doorgelaten wordt laat deze verzenders dan weten dat hun e-mailprovider niet aan de richtlijnen voldoet en niet als veilige afzender wordt aangemerkt. Laat de afzender dit melden bij zijn/haar provider.

Mijn IP adres is geblokkeerd. Hoe los ik dat op?

Wij hanteren een hoge veiligheidsnorm om u als klant en onszelf te beschermen tegen ongewenste activiteiten. Een IP adres wordt automatisch geblokkeerd wanneer er aantal keer met onjuiste gegevens geprobeerd wordt in te loggen op onze servers.

Heeft u zelf geprobeerd in te loggen met onjuiste gegevens op het controlpanel, webmail, FTP, e-mail of andere verbinding naar een server dan wordt uw IP ook geblokkeerd. Als u naar uw website gaat dan zal u daar een melding van zien. Noteer het geblokkeerde IP adres en dien een ticket in. Wij zullen dan het IP adres weer vrijgeven.

Houd er rekening mee dat mail clients zoals Outlook, Smartphones, Tablets, enz. voortdurend op de achtergrond verbinding maken met mailservers. Ook als u deze apparaten niet gebruikt. Als in deze apparaten in de instellingen onjuiste wachtwoorden staan wordt dit door de server ook opgemerkt als foutief inloggen en wordt het IP adres dus ook geblokkeerd. Zorg er dus voor dat al uw appraten waar mail op ontvangen kan worden van de juiste inloggegevens zijn voorzien, of verwijder deze als u deze niet meer gebruikt.

N.B. Als uw IP adres is geblokkeerd en u uw eigen website niet meer ziet of een beveiligingswaarschuwing geeft komt dat door uw eigen blokkering en wil niet zeggen dat uw website uit de lucht is. Andere bezoekers zullen daar niets van merken. U kunt dat zelf controleren door met een andere internetverbinding (4g bijvoorbeeld met een mobiel apparaat) uw website te bezoeken.

Hoe stel ik een autoreply in?

Een autoreply op een e-mailadres kan worden ingesteld in het controlpanel DirectAdmin onder E-mail Beheer

Ik ben het wachtwoord voor mijn e-mail kwijt. Hoe kom ik daar achter?

Alleen wachtwoorden van het beheerdersaccount voor DIRECTADMIN kunnen door ons gereset worden. Van e-mail accounts kun je  dat (daarna) zelf doen via het controlpanel.

Ga naar DirectAdmin, E-mail Beheer, klik op het betreffende e-mail account en kies wijzigen. Genereer een nieuw wachtwoord en bevestig de wijziging.

Let op: Als het wachtwoord voor het e-mailadres is gewijzigd moeten ook op alle apparaten waar e-mail wordt gebruikt (denk aan Outlook, smartphones, pc’s, tablets, enz.) ook het wachtwoord worden aangepast van zowel de inkomende als uitgaande mailservers! Doe je dit niet dan zal je IP adres geblokkeerd raken omdat deze apparaten op de achtergrond voortdurend een verbinding maken naar een mailserver.

 

Ik ontvang geen e-mail meer. Hoe kan dat?

Als uw account niet is afgesloten dan is mogelijk uw webruimte of e-mailbox vol. U kunt dan overbodige bestanden verwijderen, oude mail verwijderen of uw pakket laten upgraden.

Bij het aanmaken van een e-mailadres staat standaard de grootte van je mailbox op 50MB. Dit kun je direct aanpassen naar groter of ongelimiteerd, waarbij ongelimiteerd de grootte is van je totale opslagruimte van je pakket.

Heb je eerder een e-mailadres aangemaakt en is je e-mailbox vol of wil je deze vergroten dan kun je deze limieten wijzigen. Ga in de DirectAdmin naar e-mailaccounts, selecteer het e-mailadres wat je wilt wijzigen, en klik rechts op het plusje en kies voor limieten wijzigen.

Wat zijn de instellingen voor e-mail op een smartphone of Outlook?

Als u uw e-mail wilt ontvangen met Outlook en smartphones moet u deze instellingen gebruiken. Tussen { } zelf invullen:

Naam: {uw naam}
E-mailadres: {uw e-mailadres}
Type account: IMAP
Server inkomende mail IMAP: {hostnaam}.i24.host
Server uitgaande mail SMTP: {hostnaam}.i24.host
IMAP Gebruikersnaam: {uw e-mailadres}
IMAP Wachtwoord: {wachtwoord e-mailadres}
Verificatie voor uitgaande mail: JA
SMTP Gebruikersnaam: {uw e-mailadres}
SMTP Wachtwoord: {wachtwoord e-mailadres}
Beveiligd SPA wachtwoord: NEE
SSL of TLS gebruiken: JA

E-MAIL POORTEN
IMAP SSL 993
SMTP SSL 465

TOELICHTING HOSTNAAM
Voor inkomende en uitgaande mail gebruikt u de hostnaaam van uw server. U kunt uw hostnaam zelf opzoeken via de website https://www.debouncer.com/mx-lookup Vul hier uw domeinnaam in (zonder www) en klik op de knop lookupMX. Een voorbeeld van een geldige hostnaam ziet er zo uit: web35.i24.host

Ik wil mijn webmail via een beveiligde SSL verbinding. Kan dat?

Al onze shared hosting is standaard voorzien van SSL beveiligde webmail.

Waar vind ik mijn webmail?

Uw webmail kunt u benaderen door achter uw domeinnaam /webmail te zetten in uw browser. Bijvoorbeeld: www.domeinnaam.nl/webmail

Hoe stel ik een autoresponder in op mijn e-mail?

U kunt autoresponders en forwarders instellen in uw controlpanel.

Hoe kan ik mijn wachtwoord voor mijn e-mail wijzigen?

Het wachtwoord van uw mail account kunt u zelf wijzigen in het controlpanel.

Waar kan ik een e-mailadres aanmaken?

In het DirectAdmin dashboard klikt u links op het menu en kiest u voor E-mail Beheer > E-mail Accounts > dan aan de rechterkant kiezen voor Account aanmaken.

 

Dan de volgende gegevens invullen:

Gebruikersnaam is de naam wat voor @uwdomein.nl komt te staan (dat wordt uw e-mailadres bv info)
Wachtwoord (genereren of zelf invullen)
E-mail quota staat standaard ingevuld (50 MB) selecteer Max
Verzend Limiet is standaard 150 p/d.

Loginnaam op webmail en bij het gebruik van mailinstellingen op andere apparaten is altijd het aangemaakt volledige e-mailadres.

 

VRAGEN OVER JE WEBHOSTING

FTP verbinding of bestandsoverdracht mislukt

FTP verbinding of bestandsoverdracht mislukt

Een FTP verbindingsprobleem of bestandsoverdracht foutmelding betekent dat je systeem geen FTP verbinding kon maken met het hosting account met je FTP-programma.

Er zijn een paar mogelijke oorzaken:

 1. Je hebt geen Passive Mode ingesteld.
 2. Er zijn teveel foute inlogpogingen geweest vanaf jouw IP-adres.
 3. Blokkade door een firewall: de meeste computers en netwerkservers hebben een ingebouwde firewall die ongewenste toegang van of naar een bepaalde server tegen kan houden. Afhankelijk van je FTP-programma moet je in de firewall software instellen dat FTP gebruikt mag worden. Zorg dat ook de Firewall up-to-date is en nieuwe updates snel geïnstalleerd worden.
 4. cPanel account beperkingen: Als er teveel FTP verbindingen zijn op een enkel account, dan wordt het verkeer te druk binnen heel korte tijd. Dit kan dan resulteren in problemen bij de bestandsoverdracht.
 5. Overload aan bestanden: er is een grens aan de hoeveelheid files die FTP programmatuur gelijktijdig kan handlen. Een overload met teveel bestanden gelijktijdig kan hinder opleveren en filevorming veroorzaken in het programma en daarmee fouten bij bestandsoverdrachten.
 6. Bestandsgrootte. Er is een maximumgrootte voor bestanden die niet overschreden moet worden. Stel dat die ingesteld is op maximaal 10Mb en het bestand is 12 Mb, dan lukt het niet om dat over te zetten.
 7. Antivirus blokkade. In zeldzame gevallen kan het antivirusprogramma van jouw computer FTP bestandsoverdracht blokkeren. De oorzaak kan liggen in verouderde antivirus software en bugs in het antivirusprogramma.
 8. FTP Software: Er kan een fout zitten in het FTP programma wat de fout veroorzaakt. Controleer regelmatig of er updates zijn en installeer die zo snel mogelijk. Je krijgt niet alleen nieuwe mogelijkheden, maar ook worden fouten eruit gehaald (bug fixes).

Wat moet ik weten over de PHP wijzigingen?

Het is al diverse keren gecommuniceerd per e-mail en in ons blog dat de oude PHP versies en applicaties worden verwijderd van onze servers, onveilige websites en andere verbindingen niet meer worden toegestaan, en wat je kunt doen om te voorkomen dat je website offline gaat.  Je kunt hier deze informatie alsnog lezen:

Lees hier ons blog over de PHP wijzigingen.

Hoe wijzig ik mijn PHP versie?

 1. Ga naar je controlpanel DirectAdmin
 2. Klik in het linker peneel op Domeininstellingen
 3. Klik op je domeinnaam
 4. Klik helemaal rechts op PHP versie kiezer
 5. Selecteer de gewenste PHP versie en klik op Opslaan

Controleer je website. Het kan enkele minuten duren voordat de wijziging op de server is verwerkt.
Krijg je een foutmelding met je website dan is deze (nog) niet geschikt voor de gekozen PHP versie. Raadpleeg de logfiles of je CMS.

 

 

 

 

 

 

Heeft een cookiebanner invloed op de indexering bij Google?

Ja, een cookiebanner kan invloed hebben op de indexering van je website bij Google. Het is belangrijk om te weten dat Google geen cookies accepteert die niet strikt noodzakelijk zijn voor de werking van de website. Als je website third-party cookies gebruikt, zoals marketingcookies, is het verplicht om een cookiebanner te plaatsen om bezoekers te informeren en toestemming te vragen. Het niet plaatsen van een cookiebanner kan als een inbreuk op de privacy van de gebruikers worden gezien, wat kan leiden tot negatieve gevolgen voor de ranking van de site in de zoekresultaten.

Het is belangrijk om te weten dat een cookiebanner geen invloed heeft op de indexering van je website, maar wel op de ranking van je website in de zoekresultaten. Het is dus belangrijk om een cookiebanner te plaatsen en ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de regels van de AVG-wetgeving. Een transparante cookiebanner die gebruikers in staat stelt om cookies eenvoudig te weigeren, is een goede manier om te voldoen aan de regels.

Kan ik mijn hosting ook met FTP benaderen?

Je hebt geen FTP programma nodig. Je kunt in DirectAdmin via de Filemanager bestanden via een veilige verbinding downloaden en uploaden.

Wil je toch een FTP programma gebruiken, gebruik dan encrypted ftp via SSL/TLS, als host de hostname van je server, poort 21, vul gebruikersnaam en wachtwoord in. Zie de e-mail die je eerder hebt ontvangen met de account (beheerder) gegevens.

Hoe benader ik mijn MySQL databases?

MySQL databases kun je benaderen vanuit DirectAdmin onder Extra Programma’s > phpMyAdmin. Je hebt dan wel een gebruikersnaam en wachtwoord voor de database nodig. Ben je die kwijt dan kun je een nieuw wachtwoord aanmaken onder Account beheer > MySQL beheer.

Let op: Als je je wachtwoord van je database wijzigt bestaat de kans dat je website niet meer werkt. Wijzig in dat geval ook de instellingen van je website waar de toegang naar de databases is geregeld. Meestal een config bestand.

Ik heb tijdelijk meer ruimte nodig. Kan dat?

Ja dat kan, zowel tijdelijk als permanent voor opslag, e-mail limiet en dataverkeer.

https://www.i24.nl/wp/product-categorie/pakket-upgrade/

 

Kan ik een tweede website hosten op mijn pakket?

Ja dat kan, maar dan moet je een subdomein of nieuwe map aanmaken waarop je met Installatron bijvoorbeeld WordPress installeert. Je extra website is dan te benaderen via www.domeinnaam.nl/map2ewebsite/index.php

Wil je een aparte domeinnaam voor je 2e website dan moet deze eerste geregistreerd worden en een hostingpakket besteld worden.
https://www.i24.nl/wp/bestellen/

Hoe bereken ik de benodigde hoeveelheid dataverkeer?

De onderstaande methode is kort door de bocht maar een goede indicatie. Daarbij opgemerkt, voor een normale homepage of een kleine zakelijke website is deze berekening helemaal niet nodig.  Bij onze standaard hostingpakketten is 250GB dataverkeer inbegrepen. Kijkend naar onderstaande berekening is dat extreem veel en hoeft de gemiddelde website eigenaar zich geen zorgen te maken dat de limieten worden overschreden.

Wilt u toch een berekening kunnen maken:

Hoeveel dataverkeer u nodig heeft hangt af van een aantal factoren. Ten eerste van de grootte van uw website, en de te laden content (alleen tekst of veel en grote afbeeldingen, video’s downloads, veel plugins en fancy designs)  en ten tweede van het aantal bezoekers. Dataverkeer (of traffic)  wordt gemeten in het aantal gigabytes per maand.

Om vast te stellen hoeveel dataverkeer u nodig heeft moet u over de volgende dingen nadenken:

 • Schat in hoe groot een gemiddelde pagina van uw website is.
 • Schat in hoeveel pagina’s de gemiddelde bezoeker bekijkt
 • Schat in wat het aantal bezoekers zal zijn

Vermenigvuldig de gemiddelde paginagrootte met het aantal pagina’s dat een gemiddelde bezoeker bekijkt. Vermenigvuldig vervolgens de uitkomst met het te verwachten aantal bezoekers.

Voorbeeld: De gemiddelde paginagrootte van een website is 500 KB. De gemiddelde bezoeker bekijkt 10 pagina’s en het aantal te verwachten bezoekers voor de website is 10.000 per maand. Deze website genereert dus 500x 10 x 10.000 = 50.000.000 kilobyte (KB) per maand aan dataverkeer. Dat is gelijk aan 48828,125 megabyte (MB) of ongeveer 47,684 gigabyte (GB) per maand. Even voor de duidelijkheid 1024 KB = 1 MB, 1024 MB = 1 GB.

Als u niet precies weet hoeveel dataverkeer u nodig denkt te hebben kunt u altijd nog de hulp inschakelen van onze klantenservice. Als u de benodigdheden goed omschrijft en het aantal te verwachten bezoekers doorgeeft kan een goede schatting gemaakt worden van de hoeveelheid dataverkeer wat u nodig heeft.

Ik krijg een e-mail dat mijn website niet veilig is. Wat moet ik doen?

Melding over een onveilige website
Heb je een e-mail ontvangen met de melding dat je website niet veilig is dan heb je waarschijnlijk al heel lang je website niet meer onderhouden of bijgewerkt. Hierdoor is een beveiligingsrisico ontstaan. Dit kan leiden tot een datalek, misbruik en reputatieschade!

Als je nog steeds gebruikt maakt van een oud pakket en een oude website hebt betekent dit dat je al lang klant bent bij ons, wat we uiteraard waarderen, echter, de tijd staat niet stil en de technische vooruitgang ook niet. Ook cybercrime neemt steeds meer toe en richt zich vooral op het MKB. Het gaat ons om jouw en onze veiligheid dus we raden je dan ook dringend aan je website z.s.m te updaten.

De te nemen stappen op een rijtje:
Update je website, plugins, scripts, cms, thema’s, enz.
Wijzig je PHP versie naar 8.x
Installeer een SSL certificaat
Beveilig je domein met DNSSEC
Stel Security Headers in op je website

Meer uitleg over deze beveiligingsopties

Let op: Binnenkort worden oude websites niet meer ondersteund!
De kosten voor het beheer en licenties zijn enorm gestegen waardoor we oude websites ook niet meer kunnen blijven ondersteunen. Eind dit jaar zullen we dan ook de oude PHP versies, scripts en oude applicaties van onze servers verwijderen. Heb je nog een oude website, cms en scripts die geen PHP 8 ondersteunen dan zal je je website ook moeten updaten of voor een nieuwe website moeten zorgen. Doe je niets dan zal je website helaas op een gegeven moment offline gaan.

Wat is een SSL certificaat?

Een SSL certificaat versleutelt dataverkeer tussen browser en server zodat vertrouwelijke gegevens niet kunnen worden misbruikt.

Bedrijven die gevoelige data uitwisselen met hun website adviseren we een gegarandeerd en verzekerd commercieel SSL certificaat van Sectigo.

Heb je een domein bij ons dan installeren we je certificaat op je hosting of VPS zodat je verzekerd bent van de juiste werking.

Mijn website is niet 100% veilig. Hoe kan dat?

Scoor je geen 100%, dan kan dit verschillende oorzaken hebben:

 1. Je maakt nog gebruik van een oud pakket. Upgrade je pakket!
 2. Je hebt geen security pack  bij je hosting genomen of uitgeschakeld.
 3. Je  hebt ergens anders een website en je domein doorgestuurd naar een andere server of provider. .
 4. Je hebt je e-mail gekoppeld aan of doorgestuurd naar een andere server, provider of externe spamfilterdienst.
 5. Je hebt zelf  DNS wijzigingen gemaakt.

Hier vind je meer uitleg hoe je je website beter kunt beveiligen

Wat is mijn hostname?

De hostname van je server is vermeld in de mail met je hostinggevens. Je kunt je hostnaam ook zelf opzoeken via de website https://www.debouncer.com/mx-lookup Vul hier je domeinnaam in (zonder www) en klik op de knop lookupMX. Een voorbeeld van een geldige hostname ziet er zo uit: web35.i24.host Ga in je browser naar deze hostname en je kunt inloggen via de beveiligde verbinding van onze server.

Ik heb SSL geactiveerd maar krijg een beveiligingsfout. Wat doe ik verkeerd?

Als je SSL wilt activeren op je domein dan heb je ook een SSL certificaat nodig. Het servercertifcaat kan daar niet voor gebruikt worden. Je kunt zelf een gratis certificaat installeren of een betaald certifcaat bij ons bestellen. Wij zorgen dan dat het certificaat op de juiste wijze wordt geïnstalleerd.

Meer informatie en SSL certificaat bestellen

Ik heb mijn webste geupload maar ik zie niks. Wat doe ik verkeerd?

Website bestanden (en in elk geval de index.php of index html moet in de map Public Html gezet worden. Heb je SSL geactiveerd dan moet dat in de map Private Html. Je kunt ook een redirect van Private naar Public instellen in Direct Admin. Hiermee koppel je de map Public aan Private en voorkom je dat je al je bestanden moet verplaatsen.

Wat is SEO?

SEO is de afkorting van ‘search engine optimization’, oftewel: zoekmachineoptimalisatie. Wat we daaronder verstaan? Alle processen en verbeteringen die als doel hebben een website hoger in Google te laten verschijnen. Dat lijkt eenvoudig en is kort door de bocht want een goede SEO strategie is een vak apart. Gebruik je WordPress dan zijn er een aantal hele goede SEO plugins beschikbaar die je daarbij kunnen helpen.

Google hanteert algoritmes om sites te indexeren. Daarop heb je zo 1-2-3- geen invloed op. Wel kan je veel doen om Google vriendelijk te worden en dat zijn o.a. goede SEO, unieke content, goede teksten, een goed beveiligde website en geschikt voor mobiele apparaten, goede en veel links naar jouw site, vaak updates publiceren, blogs schrijven, je website zoveel mogelijk noemen via social media, enz. en mogelijk adverteren met Google Adwords. Maar je hebt vooral ook veel geduld nodig.

Als je een WordPress website hebt is de indexering en ranking al beter en heb je uitstekende professionele SEO plugins.

Google heeft een handleiding uitgegeven met meer informatie:
Download hier een SEO handleiding van Google in het Nederlands

Daarnaast kun je hier ook meer informatie vinden en online seo cursussen:
https://www.i24.nl/wp/online-marketing/

Uw vraag wordt beantwoord in onze FAQ:
https://www.i24.nl/wp/faq/wat-is-seo/

Uw vraag wordt beantwoord in onze FAQ:
https://www.i24.nl/wp/faq/hoe-kom-ik-hoger-in-google/

Kunnen jullie helpen met SEO?

Google hanteert algoritmes om sites te indexeren. Daarop heb je zo 1-2-3- geen invloed op. Wel kan je veel doen om Google vriendelijk te worden en dat zijn o.a. goede SEO, unieke content, goede teksten, een goed beveiligde website en geschikt voor mobiele apparaten, goede en veel links naar jouw site, vaak updates publiceren, blogs schrijven, je website zoveel mogelijk noemen via social media, enz. en mogelijk adverteren met Google Adwords. Maar je hebt vooral ook veel geduld nodig.

Als je een WordPress website hebt is de indexering en ranking al beter en heb je uitstekende professionele SEO plugins.

Google heeft een handleiding uitgegeven met meer informatie:
Download hier een SEO handleiding van Google in het Nederlands

Daarnaast kun je hier ook meer informatie vinden en online seo cursussen:
https://www.i24.nl/wp/online-marketing/

Uw vraag wordt beantwoord in onze FAQ:
https://www.i24.nl/wp/faq/wat-is-seo/

Uw vraag wordt beantwoord in onze FAQ:
https://www.i24.nl/wp/faq/hoe-kom-ik-hoger-in-google/

Hoe kom ik hoger in Google?

Google hanteert algoritmes om sites te indexeren. Daarop heb je zo 1-2-3- geen invloed op. Wel kan je veel doen om Google vriendelijk te worden en dat zijn o.a. goede SEO, unieke content, goede teksten, een goed beveiligde website en geschikt voor mobiele apparaten, goede en veel links naar jouw site, vaak updates publiceren, blogs schrijven, je website zoveel mogelijk noemen via social media, enz. en mogelijk adverteren met Google Adwords. Maar je hebt vooral ook veel geduld nodig.

Als je een WordPress website hebt is de indexering en ranking al beter en heb je uitstekende professionele SEO plugins.

Google heeft een handleiding uitgegeven met meer informatie:
Download hier een SEO handleiding van Google in het Nederlands

Daarnaast kun je hier ook meer informatie vinden en online seo cursussen:
https://www.i24.nl/wp/online-marketing/

Uw vraag wordt beantwoord in onze FAQ:
https://www.i24.nl/wp/faq/wat-is-seo/

Uw vraag wordt beantwoord in onze FAQ:
https://www.i24.nl/wp/faq/hoe-kom-ik-hoger-in-google/

Ik wil een website laten maken. Doen jullie dat ook?

Liever het maken van je website of webshop uitbesteden? Wij bieden je een professionele én voordelige oplossing!  Wij bouwen een website voor je met WordPress, het meest gebruikte en veilige CMS ter wereld. Je website wordt op basis van template en thema’s volledig op maat en naar wens gemaakt door professionele en ervaren webbouwers.

Lees verder

.

Hoeveel dataverkeer of traffic heb ik bij mijn hosting?

Goed om te weten!
Waar doorgaans onbeperkt data wordt vermeld door providers en waar een Fair Use Policy (FUP) geldt, is in feite helemaal geen sprake van onbeperkt gebruik. Er worden dan namelijk wel degelijk ‘limieten’ gehanteerd. En deze limieten zijn vaak volkomen onduidelijk. Wat voor de één ‘fair use’ is, is voor de ander een onacceptabele overschrijding. En wat dan als je over je ‘fair use limiet’ gaat, en over welke ‘limiet’? Je weet als klant dus in het geheel niet waar je aan toe bent, en al helemaal niet wat de kosten zijn.

Wij hebben een iets andere definitie van Fair Use. Bij al onze pakketten staat een (indicatie) datalimiet (een max. dataverkeer oftewel traffic limiet per maand) vermeld. Hierbij hanteren we een iets duidelijker beleid. Je kunt zorgeloos gebruik maken van je toegewezen data. Kom je er een keer overheen dan is er nog niets aan de hand en word je niet meteen afgesloten of krijg je een rekening van ons. Kom je er stelselmatig of extreem overheen dan nemen we contact met je op. We zullen je dan adviseren een groter pakket te nemen wat beter bij je gebruik past. Wil je dat niet en de overschrijding houdt aan, dan gaan we de kosten van de overschrijding wel in rekening brengen.

Niet iets om je ernstig zorgen over te maken want we rekenen slechts €0,05 per GB overschrijding van het dataverkeer.  Heb je bijvoorbeeld 50GB overschrijding in de maand na onze eerdere waarschuwing dan kost dat €2,50 extra over de betreffende maand. Upgraden is dus bij grotere overschrijding echter wel goedkoper.

Je kunt je verbruik vinden in je controlpanel. De teller wordt maandelijks op 0 gezet en de automatische controle is ook maandelijks. Bereik je bijna je limiet dan wordt er automatisch een e-mail gestuurd naar je. Hou het dus zelf ook een beetje in de gaten. Over het algemeen komt het nauwelijks voor omdat de datalimieten die we hanteren ruimschoots voldoende zijn bij normaal gebruik van je e-mail of website.

Kan ik ook een webshop bij jullie afnemen?

Ja dat kan zeker! Er zijn 3 mogelijkheden:

Zelf installeren op een hostingpakket met installatron.
Startklaar geleverd met WooCommerce of PrestaShop
Een webshop op maat laten maken

Hoelang worden backups bewaard?

Bij onze shared hosting geldt een backup retentie van 1 week. Dit betekent dat er dagelijkse automatische backups worden gemaakt van de website en e-mail en maximaal 1 week worden bewaard.

Bij onze VPS hosting wordt er ook elke 4 uur een snapshot gemaakt die een dag wordt bewaard. Uit deze backups kunnen geen losse bestanden of mappen worden hersteld, er kan alleen een volledige kopie van de server worden teruggezet.

Het is raadzaam om ook zelf backups te maken voordat je wijzigen aanbrengt in je website (zeker met plugins installeren!!) en lokaal langer te bewaren.

 

Wat is mijn IP adres?

Je IP adres is een uniek nummer waarmee je bent verbonden aan een netwerk (we gaan hier uit van het internet).  Onze support medewerkers vragen hier wel eens om zodat zij op de systemen en in logfiles daar naar kunnen zoeken wanneer je een probleem hebt.

Mijn IP adres is geblokkeerd. Hoe los ik dat op?

Wij hanteren een hoge veiligheidsnorm om u als klant en onszelf te beschermen tegen ongewenste activiteiten. Een IP adres wordt automatisch geblokkeerd wanneer er aantal keer met onjuiste gegevens geprobeerd wordt in te loggen op onze servers.

Heeft u zelf geprobeerd in te loggen met onjuiste gegevens op het controlpanel, webmail, FTP, e-mail of andere verbinding naar een server dan wordt uw IP ook geblokkeerd. Als u naar uw website gaat dan zal u daar een melding van zien. Noteer het geblokkeerde IP adres en dien een ticket in. Wij zullen dan het IP adres weer vrijgeven.

Houd er rekening mee dat mail clients zoals Outlook, Smartphones, Tablets, enz. voortdurend op de achtergrond verbinding maken met mailservers. Ook als u deze apparaten niet gebruikt. Als in deze apparaten in de instellingen onjuiste wachtwoorden staan wordt dit door de server ook opgemerkt als foutief inloggen en wordt het IP adres dus ook geblokkeerd. Zorg er dus voor dat al uw appraten waar mail op ontvangen kan worden van de juiste inloggegevens zijn voorzien, of verwijder deze als u deze niet meer gebruikt.

N.B. Als uw IP adres is geblokkeerd en u uw eigen website niet meer ziet of een beveiligingswaarschuwing geeft komt dat door uw eigen blokkering en wil niet zeggen dat uw website uit de lucht is. Andere bezoekers zullen daar niets van merken. U kunt dat zelf controleren door met een andere internetverbinding (4g bijvoorbeeld met een mobiel apparaat) uw website te bezoeken.

Ik krijg een http 500 error fout! Hoe los ik dat op?

Alle webservers zijn uitgevoerd met de laatste PHP versie 7.x. Oude niet regelmatig bijgewerkte websites of cms systemen die nog niet geschikt zijn voor deze laatste PHP versie kunnen deze http 500 fout laten zien. Het is voor de beveiliging uiterst belangrijk dat deze websites alsnog worden geschikt gemaakt voor PHP 7.x omdat wij in de loop van het jaar PHP 5.x gaan verwijderen van onze servers. U kunt zelf wisselen van PHP versie zodat u kunt testen.

Klik in DirectAdmin onder [Uw Account] op [Domeininstellingen].
Klik op uw domeinnaam. Onderaan de pagina kunt kiezen uit de verschillende PHP versies.

Website uit de lucht. Is er een storing?

Als er een storing is op een server, of de infrastructuur, dan staat dat altijd vermeld op onze website. Staat er niets vermeld dan is het probeem waarschijnlijk gerelateerd aan uw eigen account. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

1. Uw IP adres is om beveiligingsredenen door de firewall op de blacklist gezet en wordt nu geblokkeerd door teveel onjuiste inlog pogingen op het control panel of een mailbox. Dit is vaak het geval bij gebruik van telefoons, tablets e.d. waar eerder eens accounts zijn toegevoegd en waarvan de wachtwoorden bijvoorbeeld zijn verlopen. Ook kan iemand anders zonder dat u het weet vanaf uw IP adres geprobeerd hebben in te loggen op uw mailbox. Dit komt ook nog wel eens voor. U kunt proberen vanaf een ander IP adres uw website te openen in een browser. Doet deze het dan wel, dan is uw IP adres inderdaad geblokkeerd. In dit geval kan alleen een support medewerker uw IP weer vrijgeven. U kunt daar een ticket voor indienen.

2. Uw account is suspended (geblokkeerd). Dit kan zijn door het versturen van spam, al dan niet zelf veroorzaakt. Een virus op uw hosting, een gehackte site of door ons (of andere instanties) is fishing of zijn er andere ongeregeldheden op uw site aangetroffen. In dit geval kunt u een ticket indienen. Wij zullen uw account weer vrijgeven zodat u e.e.a. z.s.m. kunt herstellen en oplossen. Gebeurt dat niet dan zal uw account weer binnen korte tijd automatisch geblokkeerd worden.

3. U heeft een betalingsachterstand waardoor uw account is suspended. In dit geval kunt u alsnog zorgen voor de betaling. Zodra de betaling bij ons binnen is zal uw account weer worden vrijgegeven. Voor het heractiveren van accounts wordt €15 euro per account gerekend.

Hoe kan ik mijn website beveiligen met een SSL certificaat?

Een SSL Certificaat versleutelt dataverkeer tussen browser en server zodat vertrouwelijke gegevens niet kunnen worden onderschept.

Om je website en de uitwisseling van gegevens te beveiligen kun je op onze hostingpakketten zelf een gratis Let’s Encrypt certificaat installeren vanuit het controlpanel DirectAdmin.

Zie ook: https://www.i24.nl/wp/faq/kan-ik-een-lets-encrypt-certificaat-installeren/

 

Ik heb mijn website geupload maar ik zie niks. Wat doe ik fout?

Uw website pagina’s moeten worden geupload in de map Public_Html. Let er ook op dat in deze map het bestand index.html of index.php staat. Dit is de eerste pagina die wordt geladen van uw website.

VRAGEN OVER INSTALLATRON

Hoe installeer ik WordPress met Installatron?

Klik in DirectAdmin op het linker menu en ga naar Applicaties > Installatron.

 

Handleiding WordPress installeren

 

 

Waar vind ik Installatron?

Login op je controlpanel DirectAdmin

Klik links in het menu panel

Klik op Applicaties

Klik op Installatron

Kan ik meerdere applicaties installeren met Installatron?

Jazeker, dat kan. Je moet er dan alleen voor zorgen dat je tijdens de installatie elke applicatie een eigen map geeft.

VRAGEN OVER WORDPRESS

Waar vind ik een handleiding voor de WordPress Starter Templates?

Inzendingen van mijn contactformulier komen niet aan. Hoe los ik dat op?

Heb je een contactformulier aan je website toegevoegd dan is het noodzakelijk dat je ook de juiste e-mailinstellingen gebruikt om er voor te zorgen dat de berichten door de spamfilters komen en veilig en gegarandeerd verstuurd worden.

Gebruik bestaande e-mailadressen voor de afzender en ontvanger.  Gebruik voor de SMTP instellingen de hostname van je server en het e-mailadres en wachtwoord wat je hebt aangemaakt voor het verzenden.

Zie ook: https://www.i24.nl/wp/faq/smtp-host/

Hoe installeer ik WordPress met Installatron?

Klik in DirectAdmin op het linker menu en ga naar Applicaties > Installatron.

 

Handleiding WordPress installeren

 

 

Hoe start ik met WordPress? (Handleiding voor beginners)

Dit is een een zeer beknopte eerste basishandleiding voor beginners om kennis te maken met de verschillende onderdelen van WordPress.  Wil je diepgaander uitleg en begeleiding dan kun je ook een online cursus WordPress volgen. Zie onze website voor meer informatie.

Ben je al een ervaren WordPress gebruiker dan is deze handleiding uiteraard gesneden koek voor je en kun je het verder lezen jezelf besparen.

WordPress handleiding hoofdstuk 1 : Inloggen op je wordpress website

Ga naar: www.domeinnaam.nl/wp-admin/

Je komt dan terecht op de pagina waar je de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je van je host of webbouwer hebt gekregen invult.

TIP 1 : Voeg deze pagina toe aan je favorieten zodat je het adres niet iedere keer hoeft in te typen.

TIP 2 : Wanneer je het vakje bij “Deze gegevens onthouden” aan vinkt hoef je de gebruikersnaam en wachtwoord de volgende keer niet meer in te voeren. Doe dit echter alleen op je eigen computer!

 

WordPress handleiding hoofdstuk 2 : Het WordPress dashboard

Het eerste wat je ziet na het inloggen is het WordPress dashboard, dat bestaat uit twee kolommen. In de rechterkolom zie je hoe je website ervoor staat, bijvoorbeeld hoeveel pagina’s er op je website staan, hoeveel berichten er zijn geplaatst en hoeveel reacties er zijn. Geen paniek, al deze begrippen worden verderop in deze handleiding besproken

De linker kolom is het belangrijkste, dat is namelijk het menu van de WordPress beheer omgeving. Dit menu kan per WordPress site verschillen en is daarnaast afhankelijk van welke rechten je hebt (later meer daarover), maar hieronder volgen de belangrijkste onderdelen:

 • Berichten : hier kun je blogberichten, nieuwsberichten, aanbiedingen enzovoorts plaatsen en bewerken
 • Media : hier kun je foto’s, video’s en andere media toevoegen en bewerken
 • Pagina’s : hier kun je teksten en afbeeldingen plaatsen op de pagina’s van je website
 • Reacties : hier vind je reacties van mensen op je berichten
 • Profiel* : hier kun je je persoonlijke informatie en voorkeuren aanpassen
 • Gereedschap : hier vind je enkele extra tools

Wanneer je “beheerder” rechten hebt zie je nog enkele onderdelen:

 • Weergave : hier kun je zaken als het thema, de widgets en de menu’s aanpassen
 • Plugins : hier kun je alle WordPress plugins beheren
 • Gebruikers : hier kun je gebruikers beheren en aanmaken (* Als je een beheerdersaccount hebt kun je hier je profiel aanpassen)
 • Instellingen : hier kun je de instellingen van je WordPress website beheren

Ook voor al deze onderdelen geldt : geen paniek, in de volgende hoofdstukken wordt alles duidelijk uitgelegd.

 

WordPress handleiding hoofdstuk 3 : Teksten op je WordPress site zetten of aanpassen

Je kunt met WordPress op 2 manieren teksten en afbeeldingen op je website plaatsen : op een pagina of in een bericht.

De “vaste” onderdelen van je website worden op pagina’s geplaatst. Pagina’s vind je meestal ook terug in het navigatiemenu van een website. Zo zijn “Home”, “Website laten bouwen”, “Website laten verbeteren” en “Contact” pagina’s op mijn website. Ook “Blog” is een pagina, maar dan wel een speciale: dat is namelijk de pagina waarop de berichten getoond worden. Alle tutorials, reviews en andere artikelen zijn berichten. Daarnaast worden berichten vaak gebruikt voor nieuws items, aanbiedingen enz.

In de basis zit er niet zoveel verschil tussen een bericht en een pagina. Het plaatsen en aanpassen van teksten en afbeeldingen werkt namelijk precies hetzelfde. Voor berichten zijn er wel enkele extra functies beschikbaar, maar daarover meer in hoofdstuk 4.

Als je in het menu aan de linkerzijde op “pagina’s” drukt krijg je alle pagina’s van je website te zien, zoals in onderstaand voorbeeld:

Naast het kopje “pagina’s” zie je “nieuwe pagina” staan. Klik hierop om een nieuwe pagina aan te maken. Daaronder vind je enkele kolommen, waarvan “titel” de belangrijkste is. Klik op de titel om de betreffende pagina te openen.

Sinds WordPress 5.0 is de Gutenberg editor de standaard editor in WordPress. Deze Gutenberg editor is geïnspireerd door populaire page builders als Elementor en Brizy en biedt dan ook een stuk meer mogelijkheden dan de oude editor (maar vooralsnog een stuk minder dan de genoemde page builders).  Als je in de Gutenberg editor een nieuwe pagina aanmaakt ziet die er als volgt uit:

Onder “titel toevoegen” (waar je uiteraard de paginatitel invoert) zie je “begin met schrijven of typ / om een blok te kiezen”. Dat spreekt redelijk voor zich; je kunt hier direct je tekst typen, of een / als je iets anders dan gewone tekst wilt toevoegen. De Gutenberg editor werkt namelijk met zogenaamde blokken.

Zo heb je bijvoorbeeld een blok waarmee je meerdere kolommen kunt toevoegen, een heading blok om een koptekst in te voegen, een paragraaf blok om gewone tekst in te voegen, een blok om een galerij met afbeeldingen toe te voegen, een blok om een widget toe te voegen, een blok om een tabel in te voegen enzovoorts.  Je kunt ook op het + icoontje klikken om de beschikbare blokken te bekijken.

Klik op een blok om dit toe te voegen op de pagina. Als je op een blok klikt (ook als dit al eerder ingevoegd is) krijg je in de rechter kolom een aantal instellingen te zien. Welke dat zijn verschilt per blok; bij een tekstblok kun je hier bijvoorbeeld de kleuren instellen, bij een afbeelding blok de grootte en alt tekst, bij een tabel het aantal rijen en kolommen enzovoorts.

Daarnaast verschijnt er in dat geval ook een werkbalk boven het aangeklikte blok. Ook de dingen die daarin staan verschillen per blok; bij een tekstblok kun je hier een stuk tekst dik of schuin drukken, een link invoegen en de uitlijning instellen, terwijl je bij een afbeeldingsgalerij naast de uitlijning ook een potloodje ziet waarmee je afbeeldingen kunt toevoegen of verwijderen.

Het eerste en laatste icoontje op de werkbalk zijn echter altijd hetzelfde, althans qua functie. Zo is het eerste icoontje altijd het type blok, wat niet alleen handig is voor de herkenbaarheid, maar als je daarop klikt kun je eventueel een ander bloktype kiezen wat compatible is met het huidige bloktype. Heb je bijvoorbeeld een afbeelding toegevoegd,
maar besluit je later dat je daar toch liever een galerij van maakt? Dan kun je dat hier doen.

Het laatste icoontje is altijd drie puntjes onder elkaar. Als je daarop klikt krijg je weer een ander menu, met de volgende opties:

 • Blok instellingen verbergen: hiermee verberg (of toon) je de rechter kolom
 • Dupliceren: hiermee kopieer je het huidige blok, inclusief alle inhoud en instellingen
 • Invoegen voor / na: hiermee voeg je een nieuw blok toe voor of na het huidige blok
 • Als HTML bewerken: hiermee kun je de code van het blok rechtstreeks bewerken
 • Aan herbruikbare blokken toevoegen: hiermee kun je het blok toevoegen aan een soort mediabibliotheek, waardoor je het later weer ergens anders op je website kunt toevoegen
 • Blok verwijderen: spreekt voor zich

Bovenaan de rechter kolom zie je “document” en “blok” staan. Onder “blok” vind je de hierboven besproken blok instellingen, en onder “document” vind je alles om je pagina te publiceren. De onderdelen die je hier terugvind zijn als volgt:

 • Status en zichtbaarheid: hier kun je instellen:
  • of je pagina openbaar (voor iedereen zichtbaar), privé (alleen voor beheerders en redacteuren zichtbaar) of beschermd met een wachtwoord moet zijn.
  • op welke datum en tijd je de pagina wilt publiceren (zal meestal onmiddellijk zijn, maar je kunt ook een andere datum en tijd instellen).
  • wie de auteur is (wegens veiligheidsredenen kan het slim zijn hier een andere auteur dan de beheerder in te stellen.
 • Revisies: WordPress slaat automatisch elke paar minuten een revisie op. Hier vind je alle revisies van een pagina, zodat je deze eventueel kunt herstellen naar een eerdere versie.
 • Permalink: hiermee kun je de URL van je pagina aanpassen. Typ simpelweg de url die je graag wilt in het tekstvak, bijvoorbeeld “wordpress-handleiding”.
 • Uitgelichte afbeelding: hiermee kun je een afbeelding instellen die gebruikt wordt in blogoverzichten, in de zoekfunctie, op social media enzovoorts.
 • Discussie: Hiermee kun je instellen of je reacties wilt toestaan.
 • Pagina attributen: zie de uitleg verderop op deze pagina.

Vergeet niet rechts bovenin op de blauwe knop “publiceren” of “bijwerken” te klikken.

Die knop vind je rechts bovenaan de pagina. Daar vind je ook nog een aantal andere icoontjes en knoppen.

 • Het WordPress logo(helemaal links, met donkergrijze achtergrond) : Klik hierop om weer terug te gaan naar het dashboard
 • Blauwe plus icoontje: Ook hiermee kun je blokken toevoegen
 • Potlood icoontje: Als je de standaard instelling “bewerken” aanpast naar “selecteren” verschijnt er een blauw kader om het betreffende blok.
 • Pijltjes: Met het pijltje naar links kun je de laatste aanpassing ongedaan maken, en met het pijltje naar rechts deze weer opnieuw uitvoeren.
 • Het i icoontje: Door hierop te klikken krijg je informatie over je pagina, zoals het aantal blokken, paragrafen en woorden.
 • Het “trap” icoontje: Toont de structuur van je pagina, dus welke blokken je gebruikt en of deze bijvoorbeeld in een container en of kolom zitten.
 • Voorbeeld: Als je hierop klikt kun je zien hoe je pagina eruit ziet op desktop, tablet of mobiel. Klik vervolgens op “voorvertoning in nieuwe tab”.
 • Publiceren of Bijwerken : Klik hierop om je pagina te publiceren of bij te werken als deze al gepubliceerd was.
 • Tandwiel icoontje: Toon of verberg de (blok) instellingen.
 • 3 puntjes: Hieronder vind je nog een aantal opties.

 

WordPress handleiding hoofdstuk 4 : Berichten plaatsen en aanpassen

Het plaatsen en aanpassen van berichten werkt grotendeels hetzelfde als bij pagina’s zoals besproken in hoofdstuk 3. Het grootste verschil is echter dat berichten niet in het navigatiemenu van je website worden opgenomen, maar ze verschijnen op een speciale pagina op je website.

Dat kan de home pagina zijn, maar ook een andere pagina zoals “nieuws”, “blog” of “aanbiedingen”. Elk bericht dat je aanmaakt wordt automatisch op deze pagina geplaatst, waarbij het nieuwste bericht bovenaan komt. Dit maakt berichten uitermate geschikt voor bijvoorbeeld nieuwtjes en aanbiedingen, maar natuurlijk ook voor een blog. In hoofdstuk 11 (instellingen) lees je hoe je kunt instellen op welke pagina de berichten verschijnen.

Net als bij pagina’s vind je ook bij berichten het kopje “publiceren”, maar daaronder staan echter enkele kopjes die je bij pagina’s niet (standaard) vindt, namelijk “categorieën” en “tags”.

In tegenstelling tot pagina’s kun je berichten indelen in categorieën. Zo kun je een categorie “nieuws” hebben en een categorie “aanbiedingen”. De categorie kan bij het bericht geplaatst worden, en als er op de naam van de categorie geklikt wordt opent er een nieuwe pagina met alle berichten in de betreffende categorie (die pagina wordt automatisch door WordPress aangemaakt).

In de rechter kolom (1) kun je alle categorieën aanvinken die van toepassing zijn op je bericht (er kunnen dus meerdere categorieën gebruikt worden). Je kunt ook een nieuwe categorie aanmaken door op “nieuwe categorie toevoegen” te klikken.

Je kunt de categorieën ook bewerken door op de button “berichten” in het wordpress menu te klikken en vervolgens op “categorieën”.

Ten slotte kun ook tags (2) opgeven bij een bericht. Tags zijn zoekwoorden die van toepassing zijn op het betreffende bericht. Wanneer je bijvoorbeeld een bericht plaatst over diervoeding kun je de tags “hond” en “kat” opgeven. Als men dan klikt op de tag “hond” krijgt men ook je eerder geplaatste berichten over hondenhokken en hondenriemen te zien.
Vergeet niet op “enter” te drukken om de tag toe te passen.

De tags vind je ook onder de button “berichten” → tags.

Zoals hierboven beschreven wordt ieder bericht automatisch op een speciale pagina geplaatst. Meestal wordt op die pagina slechts een klein stukje van het bericht weergegeven. Als je op de titel van het bericht klikt ga je verder naar het volgende bericht. In een aantal thema’s staat ook een “lees meer” linkje onder dit stukje.

Je kunt zelf bepalen hoe lang het stukje op de verzamelpagina moet zijn met het “meer” blok. Op de plek waar je dit blok invoegt zal de tekst worden afgebroken.

Als je de klassieke editor gebruikt, of het “klassiek” blok, zie je onderstaande werkbalk met daarop de knop “meer lezen tag invoegen”.

De werking van deze knop is heel eenvoudig: klik met de muis direct na de plaats waarna je de tekst wilt afkappen en klik vervolgens op deze knop. Er komt dan automatisch een lijn in het bericht te staan om aan te geven waar de tekst wordt afgekapt.

WordPress handleiding hoofdstuk 5 : Foto’s en video’s in WordPress plaatsen en bewerken

Zoals je in hoofdstuk 3 hebt kunnen lezen kun je in Gutenberg, de standaard editor sinds WordPress 5.0, content toevoegen met zogenaamde blokken.
Voor het toevoegen van een foto of video is een eigen blok beschikbaar.

Als je een foto of andere afbeelding wilt toevoegen klik je op het plus icoontje en selecteer je “afbeelding”. Je kunt dan kiezen uit meerdere manieren om je afbeelding toe te voegen:

 • Je kunt een afbeelding in het grijze vlak slepen om deze automatisch te uploaden
 • je kunt op “uploaden” klikken om een afbeelding op je computer te selecteren
 • Je kunt een eerder geuploade afbeelding uit de media bibliotheek kiezen
 • Je kunt een afbeelding embedden door de URL in te voeren

Voor videofragmenten is een eigen blok beschikbaar.

Alle afbeeldingen, video’s, PDF’s en andere bestanden die je uploadt naar je WordPress website worden opgeslagen in de media bibliotheek. Dit kun je vergelijken met de map “foto’s” op je computer. Door in het WordPress menu op “media” te klikken kun je deze media bibliotheek openen, en je kunt dus ook afbeeldingen vanuit de media bibliotheek toevoegen aan je pagina’s en berichten.

Wanneer je een foto of video in de media bibliotheek upload of erop klikt verschijnt het venster hiernaast aan de rechterzijde van de pagina. Daarin zie je eerst enkele details, zoals de naam van de afbeelding en de afmeting. Vervolgens zie je enkele velden die je zelf kunt vullen.

Het alt-tekst veld mag in principe niet leeg gelaten worden, althans niet volgens de HTML specificaties. Dit veld wordt namelijk gebruikt door screenreaders voor blinden en slechtzienden, en aangezien Google ook blind is gebruiken ook zoekmachines de alt tekst om te bepalen wat er op de afbeelding te zien is. Het alt-tekst veld dient dus een korte omschrijving van de afbeelding te bevatten.

De tekst die je bij “titel” invult krijgen mensen te zien als ze met de muis over de foto gaan. In sommige thema’s wordt de titel ook bij de foto getoond, evenals het onderschrift en/of de omschrijving die je daaronder kunt invullen. Bij veel thema’s wordt deze echter niet getoond, in dat geval kun je die velden dus gewoon leeg laten.

Wanneer je de afbeelding hebt ingevoegd in je pagina of bericht kun je nog enkele dingen instellen middels de toolbar die boven de afbeelding verschijnt.

Zo kun je instellen hoe de afbeelding uitgelijnd dient te worden (1) en je kunt de blauwe punten (2) met je muis verslepen om de afbeelding te verkleinen of te vergroten.

Als je op het link icoontje (3) klikt kun je instellen wat er gebeurt als er op de afbeelding geklikt wordt. De eerste optie is het invoeren van een URL. Door naast het URL vak op het pijltje naar beneden te klikken kun je nog kiezen of je de link in een nieuw tabblad wilt openen, en indien gewenst kun je ook een linkrelatie en CSS class toevoegen.

De tweede optie is “mediabestand”. Als je deze optie kiest wordt er een groter exemplaar van de afbeelding weergegeven. Als je een plugin als “fancybox for wordpress” hebt geïnstalleerd krijgt je een mooi plaatje over de huidige pagina (lightbox).

De derde optie is “bijlagepagina”. WordPress maakt voor iedere afbeelding of ander mediabestand een eigen pagina aan, en als je deze optie selecteert opent de eigen pagina van de betreffende afbeelding.

Daarnaast zie je een icoontje om de afbeelding bij te snijden (4). Je krijgt dan 2 nieuwe icoontjes op je werkbalk – 1 waarmee je de afbeelding kunt inzoomen, en 1 waarmee je de afbeelding kunt bijsnijden met verschillende ratio’s.

Als je op de 3 puntjes boven elkaar (5) klikt opent een sidebar met nog meer instellingen aan de rechterkant. Zo kun je hier de eerder genoemde alt tekst aanpassen en selecteren hoe groot de afbeelding dient te zijn.

WordPress handleiding hoofdstuk 6 : Reacties

Het is in WordPress mogelijk bezoekers te laten reageren op je pagina’s of berichten. Onder instellingen (hoofdstuk 11) kun je instellen of je dat standaard wilt toestaan of niet, maar je kunt deze standaard instelling per pagina of bericht aanpassen. Dat doe je door de vakjes onder het kopje “discussie” aan of uit te vinken. Je vindt deze vakjes in de sidebar van een pagina of bericht onder het “document” tabblad.

Door het vakje voor “reacties toestaan” aan te vinken kunnen mensen reageren op je pagina’s of berichten. Als je reacties hebt toegestaan vind je deze onder het kopje “reacties” in je dashboard. Hier kun je de reacties bekijken, toestaan, verwijderen of bewerken.

In het vakje eronder zie je “trackbacks en pingbacks toestaan”.

Als een andere website een link plaatst naar jouw pagina of bericht wordt er automatisch een link naar die website onder de pagina of het bericht geplaatst, als bedankje voor de link. Als je dit niet wilt moet je dat vakje uitvinken.

 

WordPress handleiding hoofdstuk 7 : Weergave (thema’s, customizer, widgets en menu’s)

De komende hoofdstukken zijn bedoeld voor mensen die een beheerder (administrator) account hebben. Beheerders hebben namelijk een aantal extra items in het WordPress menu.

Het eerste item voor beheerders is weergave. Dit item is weer onderverdeeld in diverse subitems, namelijk:

 • Thema’s
 • Customizer
 • Widgets
 • Menu’s
 • Thema Editor

Het eerste item in het menu weergave is thema’s. Het thema bepaalt het uiterlijk van de site: de kleuren, welke widget areas je hebt (zie hoofdstuk 7.3) en waar alle onderdelen staan. Sommige thema’s zijn heel basic en andere heel uitgebreid met ingebouwde sliders, page builders enzovoorts.

Het tweede item in het menu weergave is de customizer, een steeds belangrijker onderdeel in WordPress. Met de customizer kun je steeds meer dingen niet (alleen) in de backend (het WordPress menu) maar in de frontend (de website zoals je bezoekers die ook zien) aanpassen. Dat heeft als grote voordeel dat je direct ziet hoe je aanpassingen er op de website echt uit zien. Hier kun je ook eigen CSS code kwijt.

Het derde item in het menu weergave is widgets. Widgets vormen een belangrijk onderdeel van WordPress. Met widgets kun je gemakkelijk bepaalde onderdelen en functionaliteiten toevoegen aan je website.

Het vierde item in het menu weergave is Menu’s. Veel themes beschikken over een custom menu dat je zelf kunt indelen. In dat geval zie je in het menu “weergave” een submenu “Menu’s”.

Het laatste standaard item in het menu weergave is thema editor. Hier kun je de themabestanden bewerken, zoals de stylesheet(s), de header, de footer en de paginatemplate(s). Doe dit alleen als je weet waar je mee bezig bent, wijzigingen aanbrengen in deze bestanden kan ertoe leiden dat je website niet meer (correct) werkt.

Als je themabestanden wilt aanpassen adviseer ik je deze eerst te downloaden via FTP, een backup te maken en vervolgens pas wijzigingen aan te brengen. Als er dan iets fout gaat kun je de bestanden in de backup weer terugzetten.

 

WordPress handleiding hoofdstuk 8 : Plugins

“WordPress is standaard al behoorlijk uitgebreide software, maar één van de dingen die WordPress zo geweldig maakt is dat je de functionaliteit heel gemakkelijk kunt uitbreiden met plugins.

Plugins zijn (kleine) stukjes software waarmee je extra dingen aan WordPress kunt toevoegen. Dat kan iets relatief eenvoudigs zijn zoals social media buttons of een SEO plugin, maar ook iets heel complex als een compleet webshop systeem of nieuwsbrief systeem.

Er zijn heel veel gratis plugins voor WordPress, gemaakt door programmeurs die dankbaar gebruik maken van de WordPress software en graag iets terug willen doen voor de community. Deze plugins vind je op https://wordpress.org/plugins/, of op de pagina “plugins” in het WordPress admin menu.

Daar kom je door op de button “plugins” in het menu te klikken. Je krijgt dan een overzicht van alle plugins die op dit moment geïnstalleerd zijn. De meeste hebben een lichtgroene achtergrond, deze zijn actief en up to date. Als er een update voor een plugin beschikbaar is staat dat er duidelijk bij in een gele balk onder de betreffende plugin. Tot slot zijn misschien ook nog plugins met een witte achtergrond. Deze zijn niet actief en worden dus niet gebruikt. Als je niet van plan bent deze te gebruiken kun je ze beter verwijderen.

Er zijn verschillende manieren om een plugin te installeren. De makkelijkste manier is als volgt:

 • Klik op “plugins” in het WordPress admin menu
 • Klik linksboven op “nieuwe plugin”
 • Zoek de gewenste plugin. Dat doe je door de naam van de plugin in het zoekvak rechts bovenin te typen, of een zoekterm (bijvoorbeeld SEO of webshop)*. Links naast het zoekvenster kun je de populairste, aanbevolen en uitgelichte plugins bekijken.
 • Klik op “nu installeren”
 • Klik op “activeren”

* Het zoeken van plugins op een zoekterm in WordPress werkt helaas erg slecht. Als je bijvoorbeeld een webshop plugin zoekt kun je beter Googelen op “webshop plugin WordPress” en vervolgens de naam van de meest geschikte plugin in het zoekvak te typen.

Nu zie je de plugin in het overzicht van geïnstalleerde plugins staan. Onder de omschrijving van de plugin zie je ook een linkje “bezoek plugin site”. Als je daarop klikt wordt je naar een pagina gestuurd met meer informatie over de werking van de plugin, bijvoorbeeld hoe je hem moet gebruiken en hoe je instellingen kunt wijzigen. Het is altijd verstandig dit even door te lezen, want sommige plugins creëren een extra menu item in het WordPress admin menu, andere creëren een nieuwe widget en weer andere plugins maken een submenu item onder “instellingen”.

Je zult merken dat er voor elke functionaliteit die je wilt toevoegen tientallen plugins beschikbaar zijn. Hoe weet je nu welke plugin je moet kiezen?

Zoals ik hierboven al zei kun je eerst eens gaan googelen op de gewenste functionaliteit. Je vind dan een hoop lijstjes als “de beste [gewenste functionaliteit] plugins.
Als 5 van die lijstjes dezelfde plugin bovenaan hebben staan kun je er wel op vertrouwen dat het een goede keuze is.

Als je in de WordPress admin omgeving een plugin zoekt zie je daar bovendien ook het aantal actieve installaties en het aantal sterren staan waarmee de plugin beoordeeld wordt.
Het spreekt voor zich dat een plugin die meer dan 1 miljoen actieve installaties en een 5 sterren beoordeling heeft waarschijnlijk een betere keuze is dan een plugin met 1000 installaties en een 3 sterren beoordeling.

Kijk daarnaast altijd naar de datum waarop de plugin het laatst is bijgewerkt. Als dat langer dan een jaar geleden is kun je beter voor een alternatief gaan.

Deze informatie vind je overigens ook op de detailpagina van de betreffende plugin op WordPress.org. Daar vind je nog een ander interessant detail: het aantal (on)opgeloste problemen in de laatste 2 maanden. Je wilt het liefst een plugin kiezen met een hoog percentage opgeloste problemen, zodat je weet dat je geholpen wordt als je ergens tegenaan loopt. Daarbij moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat de plugin gratis is, dus daar moet je niet al te hoge verwachtingen van hebben. Veel plugins hebben ook een betaalde versie (meestal premium of pro genoemd), waarbij je extra funtionaliteiten en professionele support krijgt. Een bekende marktplaats voor premium plugins is CodeCanyon.

Er worden regelmatig updates uitgebracht voor plugins. Als er een update is staat er een cijfertje (het aantal beschikbare updates) achter “plugins” in het WordPress admin menu.

Zoals je hierboven al hebt gelezen staat er onder alle plugins die niet up to date zijn een gele balk met iets als “Er is een nieuwe versie van [naam plugin] beschikbaar. Bekijk versie [versienummer] details of nu bijwerken.“. Klik op “nu bijwerken” om de plugin direct bij te werken.

Je kunt ook alle plugins tegelijk bijwerken door in het WordPress admin menu het submenu item “updates” bij “Dashboard” te kiezen. Onder het kopje “plugins” vind je alle plugins waarvoor een update beschikbaar is. Selecteer alle plugins en klik vervolgens op “plugins bijwerken”. Nu worden alle plugins automatisch bijgewerkt. Houd er wel rekening mee dat je website tijdens deze procedure niet bereikbaar is.

Maak voordat je een update doet altijd een backup van je website bestanden en database zodat je snel terug kunt als er iets mis gaat. Sinds WordPress 5.5 is het voor veel plugins mogelijk automatische updates in te stellen (klik op de tekst “auto-updates inschakelen” achter de betreffende plugin naam).  Het is echter de vraag of dit verstandig is; het komt namelijk regelmatig voor dat een plugin na een update een conflict veroorzaakt met een andere plugin, je thema of WordPress zelf. Je ontvangt in zo’n geval wel een mailtje met daarin een link waarmee je alsnog toegang krijgt tot je site als die niet meer toegankelijk is.

Als je een plugin niet meer wilt gebruiken kun je hem deactiveren door in het overzicht van geïnstalleerde plugins op “deactiveren” te klikken bij de betreffende plugin. Als je zeker weet dat je de plugin helemaal niet meer wilt gebruiken kun je vervolgens op “verwijderen” klikken. Als je de plugin tijdelijk niet wilt gebruiken laat je hem gewoon staan en kun je hem later weer activeren, dan blijven de instellingen bewaard.

Je kunt vaak kiezen uit meerdere plugins voor een bepaalde functionaliteit. Installeer er gewoon eens een paar om te kijken welke jij het fijnste vind werken en probeer ze 1 voor 1 uit (dus niet allemaal tegelijk activeren). Als je een keuze hebt gemaakt kun je de rest weer verwijderen.

 

WordPress handleiding hoofdstuk 9 : Gebruikers

Je kunt in WordPress meerdere gebruikers aanmaken. Deze gebruikers kun je één van onderstaande rollen geven. Bij iedere rol horen bepaalde rechten.

De beheerder heeft de meeste rechten. Hij of zij kan alle berichten, pagina’s en media bewerken en kan bovendien alle instellingen in het WordPress admin menu wijzigen. Zo kan de beheerder nieuwe gebruikers aanmaken en hun rol of wachtwoord wijzigen, plugins installeren of verwijderen, een ander theme installeren enzovoorts.

Het spreekt voor zich dat de beheerder rol alleen gegeven moet worden aan degene die de website beheert.

De redacteur kan alle berichten en pagina’s op de website plaatsen en aanpassen, ook berichten en pagina’s die door iemand anders geschreven zijn. Daarnaast kan de redacteur alle media en reacties beheren.

De redacteur heeft geen toegang tot instellingen, plugins, widgets enzovoorts.

Redacteur is dus de ideale rol voor iemand die de content op je site beheert maar zich niet bezig houdt met updates, plugins of andere technische zaken.

Een auteur kan alleen berichten plaatsen (dus geen pagina’s). Hij kan ook alleen zijn eigen berichten aanpassen, dus niet de berichten van anderen.

Een auteur kan afbeeldingen of andere media toevoegen aan een bericht, maar hij kan geen afbeeldingen of andere media bewerken of verwijderen uit de mediabibliotheek. Ook reacties kunnen niet bewerkt of verwijderd worden door een auteur.

Auteur is een prima rol voor de persoon die nieuwsberichten plaatst of voor vaste gastbloggers.

Een schrijver kan berichten schrijven maar hij kan deze zelf niet publiceren. In plaats van de knop “publiceren” staat er bij iemand met de rol van schrijver “inzenden voor beoordeling”. Iemand met de rol van redacteur of beheerder moet het bericht vervolgens goedkeuren voordat het gepubliceerd wordt.

De schrijver rol is een prima rol als je een website hebt waar iedereen iets op kan schrijven, bijvoorbeeld een artikelsite of een site met veel eenmalige gastbloggers. Er is echter wel een nadeel bij deze rol: een schrijver kan zelf geen foto’s toevoegen dus dat zul je zelf moeten doen.

Een abonnee kan hetzelfde als een normale bezoeker, artikelen en berichten lezen en eventueel een reactie plaatsen dus. Een abonnee kan zelf dus geen berichten plaatsen of aanpassen. Het voordeel van een abonnee is dat je hem wel persoonlijk kan begroeten als hij is ingelogd, en hij kan een reactie plaatsen zonder alle gegevens in te vullen.

Alleen iemand met beheerder rechten kan een nieuwe gebruiker toevoegen in WordPress, of bestaande gebruikers bewerken. Dat doe je als volgt:

Klik op Gebruikers –> nieuwe toevoegen in het WordPress admin menu. Vul vervolgens de verplichte velden in en bepaal welke rol de nieuwe gebruiker krijgt.

In het gebruikersprofiel kunnen een aantal persoonlijke zaken worden ingevuld, zoals de naam, website, social media pagina’s enzovoorts. Verder kan de gebruiker zelf een ander wachtwoord instellen. Sinds WordPress 3.8 kan de gebruiker ook kiezen uit diverse kleurenschema’s voor de wordpress admin.

Een beheerder kan eveneens alle velden in het gebruikersprofiel van iedere gebruiker bewerken, en kan als extra ook de rol van de gebruiker wijzigen. Klik daarvoor op Gebruikers –> alle gebruikers en klik vervolgens op de gebruiker die je wilt bewerken.

Uit het oogpunt van beveiliging is het verstandig om een extra gebruiker aan te maken met de rol van schrijver, zelfs als je de enige bent die iets op de site schrijft.

Vervolgens geef je deze gebruiker op als auteur bij alle pagina’s en berichten. Als deze account dan gehackt wordt kan de hacker vrijwel niets doen op je site.

Je hoeft overigens niet in te loggen onder die gebruikersnaam, je vindt onder de WordPress editor namelijk een dropdown menuutje waarmee je een andere auteur kan kiezen (zie je dit veld niet? Klik dan rechts bovenin op “scherminstellingen” en vink vervolgens het vakje voor “auteur” aan). Log dus gewoon in met je normale account en wijs vervolgens de auteur met schrijversrechten aan het artikel toe.

Wil je zelf bepalen welke rechten een bepaalde rol, of zelfs een bepaalde gebruiker, heeft? Installeer dan de User Role editor plugin. Hiermee kun je ook nieuwe gebruikersrollen aanmaken.

Onder Instellingen –> algemeen in het WordPress admin menu kun je instellen welke rol nieuwe gebruikers standaard krijgen.

 

WordPress handleiding hoofdstuk 10 : Gereedschap

Na “Gebruikers” vind je het menu item “Gereedschappen” (voor versie 4.9.6 “extra” genoemd”) in het WordPress admin menu. In het Engels heet dit menu item “Tools”.
Je vindt hier de volgende items:

Het eerste subitem onder “extra” is “beschikbare middelen”. Daar staat echter maar 1 item in, en dat is onderdeel van het volgende item “importeren”.

Het tweede subitem van het menu extra is “importeren”. Hier vind je enkele handige tools om gegevens uit andere bestanden te importeren, zoals berichten van Blogger en Tumblr, RSS feeds of alle pagina’s, berichten, reacties, aangepaste velden, categorieën en tags van een andere WordPress site.

Om gegevens van een andere WordPress site te importeren moeten deze eerst geëxporteerd worden naar een WordPress export bestand. Dat doe je via het submenu “exporteren”.

Hier kun je kiezen wat je precies wilt exporteren. Vervolgens klik je op de button “Exportbestand downloaden”, waarna WordPress een bestand aanmaakt dat je op je computer kunt opslaan. Via de functie “importeren” kun je dit exportbestand vervolgens in een andere WordPress site importeren.

Als je overigens toegang hebt tot een MySQL admin kun je beter daar een export bestand van de database aanmaken en die importeren in de nieuwe database.

Sinds versie 5.1 bevat WordPress ook een kopje “sitediagnose”. Met dit handige hulpmiddel kun je zien hoe het gesteld is met de gezondheid van je site. Hier zie je onder andere of je WordPress versie up to date is, of je PHP versie up to date is en of de achtergrondprocessen van WordPress naar behoren werken. Als je iets onder het kopje “kritische problemen” hebt staan is het verstandig daar even aandacht aan te besteden.

Sinds versie 4.9.6 zijn er 2 nieuwe hulpmiddelen toegevoegd, waarvan de eerste “persoonlijke gegevens exporteren” is. Dit is een hulpmiddel waarmee je op verzoek van een gebruiker zijn of haar persoonlijke gegevens kunt opsturen, zoals dat vereist is onder de AVG. Zie dit artikel voor meer informatie over deze functie.

Dit werkt hetzelfde als bovenstaande functie, maar dan voor het verwijderen van alle persoonlijke gegevens.

Sommige plugins voegen hun instellingen menu toe onder “gereedschap”.

 

WordPress handleiding hoofdstuk 12 : WordPress updaten

Er wordt regelmatig een update uitgebracht voor WordPress, evenals voor de diverse plugins. Deze updates zorgen ervoor dat alles soepel blijft lopen, en dichten bovendien vaak
ook beveiligingslekken. Het is dus zeer belangrijk dat je minimaal 1 keer per maand alles up to date brengt.

Als er een update beschikbaar is voor WordPress zelf zie je dat in het dashboard zodra je inlogt. Er staat dan bovenin een melding “WordPress [versie] is beschikbaar! Nu bijwerken. Klik op “nu bijwerken” om de updateprocedure te starten. Je komt dan in het scherm hiernaast. Klik op de rood gemarkeerde knop om WordPress automatisch bij te werken naar de nieuwste versie.

Als het updaten klaar is wordt er een pagina geopend waarop je kunt zien wat er allemaal veranderd is. Vervolgens kun je weer gewoon verder werken in WordPress. Wees geduldig, ook als het lijkt alsof er niets gebeurt. Het updaten kan even duren.

Ook voor plugins wordt er regelmatig een update uitgebracht, zeker als er een nieuwe versie van WordPress is. Zie hoofdstuk 8 : plugins voor meer informatie hierover.

 

Hoe gebruik ik de Starter Templates?

In 10 eenvoudige stappen is je website gemaakt!

Stap 1: Login op je WordPress Dashboard (domein.nl/wp-admin)
Stap 2: Klik op Aan de slag of ga naar Weergave > Starter Templates
Stap 3: Bekijk de video en/of ga direct naar [Build Your Website Now]
Stap 4: Selecteer je favoriete pagebuilder (of gebruik gewoon de WordPress Block Editor)
Stap 5: Maak een keuze uit tientallen templates
Stap 6: Upload je logo
Stap 7: Wijzig algemene kleurstelling
Stap 8: Wijzig het standaard lettertype
Stap 9: Registreer je jezelf voor nieuwsbrieven van de makers (optioneel – niet verplicht)
            Kies voor voorbeeld content importeren of schakel uit voor een lege template
Stap 10: Je website wordt gemaakt
Je website is klaar voor gebruik!

Je website is geïnstalleerd en klaar om aangepast te worden met jouw teksten, lettertypes, kleuren en afbeeldingen.

Ga terug naar je WordPress Dashboard
Ga terug naar Pagina’s, klik op een pagina om te bewerken
Bij de eerste keer uitleg over de Block Editor van WordPress
Wijzig titel in bijvoorbeeld Mijn Website en sla de wijzigingen op
Wijzig eenvoudig teksten en afbeeldingen en klik op Updaten
Klik op pagina bekijken en zie het resultaat

Niet tevreden? Start de wizard opnieuw en kies een andere template
Tot slot

Voor het aanpassen van je titel en slogan ga je naar je WordPress Dasboard > Instellingen.

Voor de liefhebbers is er nog de Customizer (onder Weergave) waarin je bijna alles naar eigen wens kunt aanpassen.

Wil je niet de WordPress Starter gebruiken maar een geheel ander WordPress thema dan kan dat uiteraard ook.

Hoe installeer ik WordPress?

Klik in DirectAdmin op het linker menu en ga naar Applicaties > Installatron.


 

LET OP! INSTALLEER ONDER JE (HTTPS) DOMEINNAAM EN NIET ONDER EEN IP ADRES!

 

 

Handleiding WordPress installeren

 

 

Hoe los ik Too many redirects op?

Wanneer je in het bezit bent van een WordPress website, is het mogelijk dat je de melding ‘Error too many redirects’ te zien krijgt.

Deze foutmelding komt voor doordat er een probleem ontstaat met het redirecten oftewel het doorsturen van (een deel van) je WordPress website. Dit kan veroorzaakt worden door plug-ins die gebruik maken van redirecttechnieken of door een fout in de configuratie van je WordPress website.

Controleer je geïnstalleerde plug-ins.
De melding ‘Error too many redirects’ wordt in onze ervaring het vaakst veroorzaakt door een plug-in die gebruik maakt van redirecttechnieken. Om er achter te komen welke plug-in voor deze problemen zorgt kun je alle plugins deactiveren en vervolgens weer één voor één activeren. Op deze manier kun je al gauw de boosdoener terug vinden.

 

Ik wil alleen WordPress gebruiken maar ik heb geen verstand van websites bouwen. Kan dat?

Vanuit het controlpanel kunt u geheel automatisch door het aanklikken van wat knoppen WordPress (of andere CMS systemen) installeren op uw webhosting. Bevalt het niet dan kunt het ook zo weer verwijderen. Makkelijker kan niet. Lukt het echt niet, dan kan een medewerker van het Support Center het ook voor u doen.

VRAGEN OVER SITEBUILDER

Hoe schakel ik de onderhoudspagina in en pas ik deze aan?

Deze pagina wordt aan een bezoeker getoond wanneer hij of zij een pagina op uw website probeert te bereiken terwijl de Onderhoudsmodus is ingeschakeld.

Hoe schakel ik de Onderhoudspagina in?
Beweeg over de knop “Instellingen” boven de hoofdwerkbalk en klik op “Pagina’s”;
Selecteer de grijze optie “Aangepaste onderhoudspagina”;
Vink het vakje “Ingeschakeld” aan;
Klik op “Toepassen” om de wijzigingen op te slaan.
Hoe kan ik de Onderhoudspagina aanpassen?
Beweeg over het vervolgkeuzemenu voor de paginakiezer boven de hoofdwerkbalk en klik op “Aangepaste onderhoudspagina” (zodra ingeschakeld);
Pas de pagina naar wens aan (net als elke andere pagina);
Publiceer de website om eventuele wijzigingen op de onderhoudspagina weer te geven.

Waar vind ik video’s met uitleg over Sitebuilder?

Inzendingen van mijn contactformulier komen niet aan. Hoe los ik dat op?

Heb je een contactformulier aan je website toegevoegd dan is het noodzakelijk dat je ook de juiste e-mailinstellingen gebruikt om er voor te zorgen dat de berichten door de spamfilters komen en veilig en gegarandeerd verstuurd worden.

Gebruik bestaande e-mailadressen voor de afzender en ontvanger.  Gebruik voor de SMTP instellingen de hostname van je server en het e-mailadres en wachtwoord wat je hebt aangemaakt voor het verzenden.

Zie ook: https://www.i24.nl/wp/faq/smtp-host/

Hoe maak ik een vaste achtergrond met scrollende tekst?

Klik op de achtergrondafbeelding, klik op bewerken, vink 'Laat achtergrond niet scrollen" aan.

Welke cookies gebruikt mijn website?

Als je in je browser in de adresbalk op het slotje klikt zie je welke cookies er gebruikt worden.

Hoe maak ik een submenu in Sitebuilder?

In dit voorbeeld voegen we een bestaande pagina toe als submenu item.

 • Klik op het menu
 • Klik rechts op menu bewerken
 • Klik in het scherm menu bewerken onderaan op menu item toevoegen
 • Geef een naam voor het menu item
 • Kies voor link
 • Kies voor pagina van mijn website
 • Selecteer de pagina die je wilt toevoegen
 • Klik op toepassen
 • In het scherm menu bewerken sleep je nu het nieuwe menu item onder een ander menu item
 • Klik op toepassen

Google maps geeft foutmelding in Sitebuilder

Oeps! Er is iets misgegaan.
Google Maps is niet correct geladen op deze pagina. Zie de JavaScript-console voor technische details.

Controleer of u de API-sleutel van Google.com Maps heeft ingevoerd in de eigenschappen van de kaart:

Selecteer de kaart door erop te klikken;
Kies in de rechter werkbalk voor “Google maps”;
Bewerk “API-sleutel”.
Als u meer dan één kaart op uw pagina heeft, moet u de API-sleutel in alle kaarten invoegen.

Maak hier uw API-sleutel aan: https://cloud.google.com/maps-platform/

Hoe maak ik een publicatie ongedaan met Sitebuilder?

Een eenvoudiger wijze wordt momenteel ingebouwd, maar tot die tijd is er een workaround:

Maak en bewaar een back-up van uw huidige website;
Selecteer de vervolgkeuzelijst “Nieuw / Reset” bovenaan de websitebouwer en selecteer “Sjabloon wijzigen”;
Selecteer het sjabloon “under construction”;
Schakel het selectievakje “Begrepen” in en klik op “Ja, sjabloon wijzigen”;
Website weer bewerken;
Selecteer de vervolgkeuzelijst “Publiceren” bovenaan de websitebouwer en selecteer de optie “Back-up / Herstellen”;
Herstel de back-up van de website die u wilt blijven bewerken;
Bewerk uw website, maar publiceer deze pas als deze af is.
Gebruik de knop “Voorbeeld” om uw website te bekijken.
Selecteer de vervolgkeuzelijst “Publiceren” bovenaan de websitebouwer en selecteer “Concept opslaan” om uw voortgang op te slaan.

Hoe start ik met Sitebuilder?

Sitebuilder starten vanuit DirectAdmin (deze stap overslaan voor de demo)

Thema kiezen of lege sjabloon - wij kiezen lege sjabloon

Header toevoegen. Je kunt kiezen uit tientallen zelf aan te passen headers (bovenste deel die op alle pagina's wordt getoond.

Body toevoegen. Je kunt kiezen uit tientallen body's (je pagina inhoud)

Footer toevoegen. Je kunt kiezen uit tientallen footers (onderste deel die op alle pagina's wordt getoond)

Menu item en nieuwe pagina toevoegen. Geef een naam voor je nieuwe pagina. Selecteer Body inhoud verwijderen. (Een nieuwe body inhoud maak je daarna)

Toegevoegde pagina openen om te bewerken

Sla van je huidige pagina een concept op alvorens je naar je nieuwe pagina gaat om te bewerken.

Maak of voeg een nieuwe body inhoud toe voor je nieuwe pagina.

Publiceren van je website (online live zetten)

Klaar!

 

VRAGEN OVER VPN