Waarom is mijn WordPress website traag?

Heb je een trage website dan kan dit verschillende oorzaken hebben.

Kies de juiste hosting
WordPress verbruikt veel resources en vereist krachtige servers. Ga dus eerst na of je wel de juiste hosting hebt. Een kleine eenvoudige website kan prima draaien op onze Basic Hosting, maar wordt je website groter, met meer content, meer plugins, enz. dan is het aan te raden om over te stappen op WordPress Hosting.  Onze WordPress hosting is voor normale websites als één van de snelste beoordeeld. Lees de review. Heb je een zware website en bijvoorbeeld ook Woocommerce draaien, veel producten en veel bezoekers, dan is een WordPress VPS de beste keuze voor een goede performance.

Oorzaken van traagheid
Er zijn veel redenen waardoor een WordPress site traag kan zijn. Vaak komt het door:

  • Te zware website voor het gekozen hostingpakket
  • Niet goed, niet efficiënt of slordig gebouwde website
  • Veel te veel inefficiënt gebruik van server resources
  • Geen caching plugin geïnstalleerd
  • Slecht of achterstallig beheer
  • Oude WordPress versie
  • Te zwaar of verouderd thema
  • Veel te grote en niet-gecomprimeerde afbeeldingen
  • Gebruik van video’s en bewegende content
  • Te veel, grote, slechte of verouderde plugins
  • Oude PHP versie.

Test je website
Test allereerst je website op GTmetrix. Voer daarna onderstaande stappen uit en je zal direct het resultaat zien.

Gebruik de laatste PHP versie
Elke nieuwe PHP versie is altijd sneller, stabieler en veiliger. Maak er gebruik van!

Hoe wijzig ik mijn PHP versie?

Forceer www en https omleiding
Forceer in DirectAdmin de omleiding voor je domein. Standaard is deze te benaderen via http, https, www en zonder www. Forceel een https en www omleiding. Hierdoor zal je website sneller laden. Ga naar DirectAdmin, Accountinstellingen, Domeininstellingen en klik op je domeinnaam. Zet de omleiding op www en SSL met https omleiding.

Comprimeer je foto’s en afbeeldingen
De grootte van foto’s zijn een van de belangrijkste redenen waarom een WordPress site traag is. Een foto van 1GB neemt veel tijd in beslag voordat het is geladen op het apparaat van de gebruiker. Daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat de foto’s op je website verkleind worden. Nadat je de foto’s hebt verkleind, is het verstandig om alles om te zetten naar WebP formaat. Dit formaat neemt namelijk minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een PNG formaat.  JPG zou je niet moeten gebruiken.

Wij adviseren de plugin WP-Optimize te gebruiken

Beperkt het gebruik van plugins
Een website met veel plugins heeft een hoge laadtijd. Ga dus even al je plugins na en denk goed na over welke plugins je écht nodig hebt. Ook pagebuilders vreten geheugen en kan voor problemen zorgen. Uiteindelijk moet je zo min mogelijk plugins hebben geïnstalleerd.

Zorg dat WordPress en de plugins up-to-date zijn
Een verouderde versie van WordPress, thema’s of plugins, kunnen zorgen voor een trage site. Vooral grote plugins als Elementor kunnen voor problemen zorgen wanneer deze niet up-to-date zijn. Dit komt doordat bepaalde plugins minder goed werken wanneer ze niet up to date zijn.

Maak gebruik van een caching plugin
Dit zorgt ervoor dat de website sneller geladen worden. WordPress maakt gebruik van CSS-bestanden voor de opmaak van de site, en Javascript bestanden voor de werking van de website. Deze bestanden zijn ontzettend groot, en het kan dan ook lang duren voordat deze bestanden geladen zijn. Daarom duurt het voor de gebruiker lang voordat hij of zij de volledige website krijgt te zien. Een cache-plugin zorgt er simpel gezegd voor dat de deze bestanden vooraf in het geheugen gezet worden waardoor de WordPress site sneller kan laden.

Wij adviseren de plugin WP-Optimize te gebruiken

Zorg voor een schone en efficiënte database
Databases raken op den duur vervuild met allerlei oude en overbodige data, gecorrumpeerde tabellen, enz. Regelmatig je database optimaliseren dus!

Wij adviseren de plugin WP-Optimize te gebruiken

Zorg voor zo min mogelijk bewegende elementen
Natuurlijk wil je een fancy WordPress site met bewegende elementen. Zo wil je je gebruiker overtuigen van wat je kan. Helaas werkt dit niet mee in de snelheid van je WordPress website. Geanimeerde en andere bewegende elementen worden vaak aangestuurd door JavaScript. En dat verhoogd de laadtijd van de website dramatisch. De kans is groot dat je bezoekers de website al hebben verlaten voordat ze de bewegende elementen hebben gezien. Zorg er daarom voor dat je zo min mogelijk bewegende beelden gebruikt.

Beperk laden en connecties naar externe sites
Zorg ervoor dat er niet onnodig veel extra zaken geladen moeten worden, zoals een Facebook of Instagram profielen, tweets en andere berichten van externe sites. Wanneer er content geladen wordt van externe sites, en die sites hebben een storing of zijn van zichzelf al traag, heeft dat direct invloed op de laadtijd van jouw website! Ook Jetpack zorgt vaak voor veel extra laadtijd (daarbij gebruik je vaak maar weinig functies van deze plugin). Voorkom het extern laden van afbeeldingen. Upload afbeeldingen naar je eigen Media archief in WordPress.

Beveiliging

Verder ter beveiliging van je website enkele tips
Om beter geïndexeerd en gevonden te worden in Google is het ook van belang dat je website veilig is!

Uitgebreide info, tips en testen Online Beveiliging

Controleer hier of je website voldoet aan de beveiligingsstandaarden

Er zijn veel opties waarmee je de performance en de beveiliging van je WordPress website kunt verbeteren. Ga er dus snel mee aan de slag of laat het door ons doen!

WordPress Optimalisatie