Wat betekent ITIL Certified?

ITIL, oftewel Information Technology Infrastructure Library, is een framework dat bestaat uit een reeks best practices voor het leveren van efficiënte IT-diensten. i24 is meervoudig gecertificeerd, voor zowel de foundation als de practitioner examens Incident Management, Problem Management, Change Management en Service Level Management. i24 heeft dan ook de bedrijfsprocessen ingericht op deze practices.

Laten we eens dieper ingaan op wat ITIL precies inhoudt:

 1. Ontstaansgeschiedenis: ITIL werd in de jaren 80 ontwikkeld door de Britse overheid als reactie op de groeiende ICT-wereld. Het is een framework dat gericht is op het verbeteren van klanttevredenheid en productiviteit. Met ITIL kunnen bedrijven risico’s beheren, klantrelaties versterken, kosteneffectieve werkwijzen opzetten en een stabiele IT-omgeving creëren die groei, schaalbaarheid en verandering mogelijk maakt.
 2. Inhoud van ITIL:
  • ITIL4 richt zich op de bedrijfscultuur en het integreren van IT in de algehele bedrijfsstructuur. Het moedigt samenwerking aan tussen IT en andere afdelingen, omdat andere business units steeds meer op technologie vertrouwen om hun werk gedaan te krijgen.
  • In eerdere versies, zoals ITIL v3, werd de Service Lifecycle gebruikt voor het bedenken, ontwerpen, afstemmen, uitleveren, ondersteunen en verbeteren van IT-dienstverlening. In ITIL 4, uitgebracht in 2019, is de Service Value Chain in de plaats gekomen van de Service Lifecycle.
 3. Praktische toepassing van ITIL:
  • Voordat je ITIL in een organisatie implementeert, moeten er verschillende vragen worden beantwoord. Denk aan vragen zoals welke problemen de organisatie probeert op te lossen en wat de route is naar continue serviceverbetering.
  • Processen moeten op maat worden gemaakt voor de organisatie en in de praktijk worden getest om te zien of ze de gewenste resultaten opleveren.
  • Het is raadzaam om ITIL-certificaten te behalen om ITIL effectief in de praktijk te brengen.

Kortom, ITIL-certificering helpt individuen te leren hoe ze IT-diensten kunnen afstemmen op de behoeften van hun bedrijf, wat leidt tot een efficiëntere en effectievere bedrijfsvoering. Het is een waardevolle troef voor professionals in de IT-wereld…