Hoe bereken ik de benodigde hoeveelheid dataverkeer?

De onderstaande methode is kort door de bocht maar een goede indicatie. Daarbij opgemerkt, voor een normale homepage of een kleine zakelijke website is deze berekening helemaal niet nodig.  Bij onze standaard hostingpakketten is 250GB dataverkeer inbegrepen. Kijkend naar onderstaande berekening is dat extreem veel en hoeft de gemiddelde website eigenaar zich geen zorgen te maken dat de limieten worden overschreden.

Wilt u toch een berekening kunnen maken:

Hoeveel dataverkeer u nodig heeft hangt af van een aantal factoren. Ten eerste van de grootte van uw website, en de te laden content (alleen tekst of veel en grote afbeeldingen, video’s downloads, veel plugins en fancy designs)  en ten tweede van het aantal bezoekers. Dataverkeer (of traffic)  wordt gemeten in het aantal gigabytes per maand.

Om vast te stellen hoeveel dataverkeer u nodig heeft moet u over de volgende dingen nadenken:

  • Schat in hoe groot een gemiddelde pagina van uw website is.
  • Schat in hoeveel pagina’s de gemiddelde bezoeker bekijkt
  • Schat in wat het aantal bezoekers zal zijn

Vermenigvuldig de gemiddelde paginagrootte met het aantal pagina’s dat een gemiddelde bezoeker bekijkt. Vermenigvuldig vervolgens de uitkomst met het te verwachten aantal bezoekers.

Voorbeeld: De gemiddelde paginagrootte van een website is 500 KB. De gemiddelde bezoeker bekijkt 10 pagina’s en het aantal te verwachten bezoekers voor de website is 10.000 per maand. Deze website genereert dus 500x 10 x 10.000 = 50.000.000 kilobyte (KB) per maand aan dataverkeer. Dat is gelijk aan 48828,125 megabyte (MB) of ongeveer 47,684 gigabyte (GB) per maand. Even voor de duidelijkheid 1024 KB = 1 MB, 1024 MB = 1 GB.

Als u niet precies weet hoeveel dataverkeer u nodig denkt te hebben kunt u altijd nog de hulp inschakelen van onze klantenservice. Als u de benodigdheden goed omschrijft en het aantal te verwachten bezoekers doorgeeft kan een goede schatting gemaakt worden van de hoeveelheid dataverkeer wat u nodig heeft.