Hoe werkt spamassassin?

Onze spamfilters op het hoogste niveau houden duizenden berichten per uur tegen die op basis van technische criteria met zekerheid als spam zijn geclassificeerd. Wat voldoet aan de technische eisen (DMARC, DKIM, SPF, geen IP adres op black lists, een valideerbaar domein enz, enz, wordt doorgelaten. Het spamfilter en Spamassassin wat daaronder op individuele mailaccounts staat controleert de inhoud van een e-mail en classificeert deze dan als ‘mogelijk spam’.

Spamassassin werkt alleen als je de juiste mailservers gebruikt en de configuratie zelf naar wens instelt!

Spamassassin in het kort

Spamassassin scant mail op elementen die het herkent als mogelijke kenmerken van spam, denk hierbij aan zaken als:

  • Een kleine hoeveelheid tekst in verhouding tot het aantal afbeeldingen of links in een mail
  • Een onderwerp van de mail dat alleen uit hoofdletters bestaat
  • Bepaalde woorden als viagra, porn, enz. die je ook zelf kunt opgeven in het spamfilter.

Wanneer Spamassassin dit soort kenmerken ziet, geeft het een score voor dat kenmerk. De score is hoger wanneer het specifieke kenmerk vaak in spam terug komt. Spamassassin telt alle scores op en als het een vooraf ingestelde waarde bereikt, wordt de mail tegengehouden of als mogelijk spam naar je spamfolder gestuurd..

Spammers proberen zich vaak uit te geven voor domeinen van derden door die te spoofen. Hoe bekender en vertrouwder de partij waar ze zich voor uitgeven hoe groter de kans dat zo’n e-mail door een spamfilter komt en de ontvanger de spam toch leest.

Zorg er voor dat Spamassassin is ingeschakeld en op de juiste wijze is ingesteld op je account. Spamfilters moeten leren dus het kan enige tijd duren voordat het effectief werkt. En onthoud, 100% spamvrij bestaat niet.