Bescherm je merk tegen misbruik en reputatieschade met
MKB Merkbewaking van SIDN. Tijdelijk
gratis risicoscan!

Wordt jouw merknaam misbruikt in domeinregistraties, op verkoopplatformen of social media?

Met MKB Merkbewaking waarschuwen wij je voor de registratie van een domeinnaam die lijkt op jouw merk, en gebruik van je merknaam op verkoopplatformen en social media. Dan kun je in actie komen voordat een aanval op je merk start of voordat je merk last krijgt van look-a-likes of identiteitsfraude. Zo voorkom je reputatieschade en hoge kosten. 

Lees de ervaringen van getroffen ondernemers.

SIDN biedt al enkele jaren domeinnaambewaking aan grote ondernemingen en instanties. In samenwerking met SIDN zijn we een pilot gestart om deze dienst ook aan het MKB te kunnen bieden: MKB Merkbewaking. Tijdens de pilotfase testen we ism SIDN deze dienst en of het voldoet aan de verwachting van de eindklant. Er worden in deze pilotfase voortdurend verbeteringen doorgevoerd. Als blijkt na de pilot dat de dienst van toegevoegde waarde is voor het MKB zal SIDN de dienst ook via andere kanalen gaan aanbieden.

Zie promo op Linkedin

Naar abonnementen

De voordelen op 'n rij

✔️   Inzicht in welke risico’s jouw merk loopt door een persoonlijke merkanalyse

✔️   Monitoring van wereldwijde registraties van domeinnamen met jouw merknaam erin 

✔️   Monitoring van jouw merk (logo) op websites, social media en verkoopsites

✔️  Automatische risico-inschatting van iedere melding afgestemd op jouw organisatie

✔️  Een persoonlijk dashboard voor meldingen over jouw merknaam en logo

✔️  Wekelijkse updates over jouw meldingen

✔️  Alerts bij gevaarlijke meldingen

✔️  De mogelijkheid om direct passende actie te ondernemen bij gedetecteerd misbruik

Waarom MKB Merkbewaking gebruiken?

MKB Merkbewaking spoort typosquatting en merkinbreuk op het internet op en biedt de mogelijkheid er juridisch tegen op te treden. Typosquatting is het registreren van web- of mailadressen die lijken op je merk, zo kunnen zich voordoen als jouw bedrijf. Hiermee doen ze gerichte aanvallen, waarbij ze (persoons)gegevens of geld ontvreemden via een valse website. Daarnaast gebruiken criminelen het voor CEO-fraude, waarbij zij zich met nepmails voordoen als de ceo, directeur of manager. Ze vragen medewerkers of ze met spoed een groot bedrag kunnen overmaken. Vaak met grote financiële en imago schade voor het bedrijf tot gevolg. Ook zijn criminelen actief op social media en marktplaatsen, waar ze nep advertenties en nep producten plaatsen. 

Hoe MKB Merkbewaking werkt

MKB Merkbewaking scant voortdurend domeinnaamregistraties, social media en marktplaatsen op overeenkomsten met jouw naam en logo. De resultaten worden gefilterd en in een overzichtelijk dashboard gepresenteerd.  Je bent op de hoogte van domeinnaamregistraties die lijken op jouw merk en wat er met jouw merknaam en logo gebeurt op social media als Linkedin, Facebook en Insta, en verkoopsites zoals bol.com.

Ontdek je met MKB Merkbewaking online misbruik? We helpen je om passende actie te ondernemen voordat een aanval op je merk start. Zo voorkom je reputatieschade en hoge kosten.

Welke risico's loopt mijn onderneming?

Met enkele vragen zie je welke risico’s jouw merk online loopt, zodat je weet waartegen je je met MKB Merkbewaking kunt beschermen.

Verkoopplatformen

Verkoop je producten via online platformen zoals bol.com en amazon?

Criminelen zijn instaat om fake advertenties namens jou te plaatsen op verkoopplatformen. Hierbij wordt er of namaak of een product van een concurrent geleverd. Meestal wordt er niks geleverd en is de klant zijn geld kwijt. Merkbewaking kan je inzicht geven in het gebruik van je merk op verkoopplatformen. 

“Gekopieerde advertentie op marktplaats leidt tot imagoschade onderneming”

“Een crimineel kopieerde mijn advertentie op marktplaats. Nadat de klant aangaf te willen bestellen wilden ze een identiteitscontrole doen. Dit kon eenvoudig via een 1 cent transactie. Middels die transactie kreeg de crimineel toegang tot de bankrekening van de klant. De bankrekening van de klant is leeg gehad. Voor mij als ondernemer betekent een flinke imagoschade. De volgende keer kijken ze twee als ze een advertentie van mijn bedrijf zien.” 

Logo's

Wat is het risico van online logo gebruik?

Criminelen maken regelmatig website na van een organisatie om klanten op te lichten. Merkbewaking informeert je als er website is die jouw logo gebruikt. Hierdoor vind je snel nep websites die jou klanten probeert op te lichten.

Bedrijven gebruiken vaak logo’s om te doen alsof ze leverancier of partner van een bedrijf zijn zonder dat ze hier toestemming voor hebben. Merkbewaking geef je inzicht in deze website.

“Partners beweerde zaken met ons te doen door te misbruik van ons logo”

“Ons merk en logo staat voor kwaliteit in de branche. We kwam er achter dat meerdere partijen bewerende zaken met ons te doen terwijl ze dit helemaal niet zo is. Ze dachten hiermee slim online vertrouwen te wekken bij potentiële klanten. Nadat we ze hierop aanspraken hebben ze het offline gehaald.”

Social media

Wat is het risico van social media?

Online wordt er gesproken in positieve en negatieve zin gesproken over je merk. Door actief te monitoren wat er besproken wordt kun je de discussie positief beïnvloeden. Hierdoor stijgt het imago van je merk.

“Fake advertentie van mijn product op social media”

“Op Facebook werd geadverteerd met mijn product door een partij in Azie die dat product helemaal niet leverde. Na verloop van tijd werden wij gebeld met de vraag waarom onze vestiging in China nergens op reageerde. Pas toen ontdekte de gedupeerde dat wij daar helemaal niet zaten.”

Online facturen

Wat is het risico van online facturen en declaraties?

Criminelen proberen regelmatig organisatie op te lichten door facturen te versturen die lijken op die van een MKBérs. Je kunt je zelf hiervoor beschermen door te zorgen dat alleen jouw medewerkers e-mail kunnen sturen vanuit jouw domeinnaam. Je kunt ook inzicht krijgen in domeinnamen die lijken op jouw naam. Bijvoorbeeld bedrijfsnaamm.nl met een extra m. 

Ook proberen criminelen regelmatig organisaties op te lichten door declaraties te versturen aan MKBér die lijken op die van een collega. Merkbewaking geeft je in zicht in domeinnamen die lijken op jouw naam. Bijvoorbeeld bedrijfsnaamm.nl met een extra m.

“Nep e-mail leidt tot 10.000 euro schade”

“Zogenaamd vanuit onze directeur kreeg de financiële administratie het verzoek om met spoed een factuur te betalen. Onze directeur was op een netwerkborrel en werd daardoor een leverancier aangesproken op niet betaalde factuur. Nadat we de factuur betaald hadden kwamen we er achter de e-mail niet echt van onze directeur kwam.  Ze hadden een zogenaamd typodomeinnaam gebruikt directeur@merrknaam.nl”. Het kost ons € 10.000,- maar het ergste is dat ons vertrouwen geschaad is.” 

De abonnementen. Tijdelijk 1e maand gratis!

Kies hieronder je abonnement. Wil je eerst meer informatie of een gratis risicoscan, neem dan contact met ons op.

MKB Merkbewaking Basis

De minimale bescherming van je merk
49
00
Maandelijks
 • Merknaam en logo
 • Persoonlijk dashboard
 • Updates en alerts
 • Monitoring op
  nl-domeinextensies
 • Abonnement
  1e maand gratis, daarna
  Maandelijkse betaling
  Maandelijks opzegbaar

MKB Merkbewaking Premium

De essentiële bescherming van je merk
129
00
Maandelijks
 • Merknaam en logo
 • Persoonlijk dashboard
 • Updates en alerts
 • Monitoring op
  nl-domeinextensies
 • Marketplaces
  Bol.com, Amazon, enz.
 • Social media
  Linkedin, Insta, Facebook
 • Abonnement
  1e maand gratis, daarna
  Maandelijkse betaling
  Maandelijks opzegbaar

MKB Merkbewaking Pro

De volledige bescherming van je merk
199
00
Maandelijks
 • Merknaam en logo
 • Persoonlijk dashboard
 • Updates en alerts
 • Monitoring op
  alle domeinextensies
 • Marketplaces
  Bol.com, Amazon, enz.
 • Social media
  Linkedin, Insta, Facebook
 • Abonnement
  1e maand gratis, daarna
  Maandelijkse betaling
  Maandelijks opzegbaar

Jouw merk nog niet geregistreerd?

Een veel voorkomende misvatting is dat ondernemers denken dat wanneer ze hun merknaam of handelsnaam hebben geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en zelfs een domeinnaam hebben met dit merk, ze dan volledig beschermd zijn. Dat is helaas niet het geval. Het registreren van je merknaam bij een merkenregister bewijst dat jij eigenaar bent van je merk en geeft je het recht dat alleen jij dit merk mag voeren in een bepaalde klasse waardoor je juridisch sterk staat bij eventueel gebruik door derden. 

Heb je jouw merknaam en of logo nog niet geregistreerd bij een merkenbureau dan kunnen wij dat ook voor je doen. Wij zijn aangesloten bij BOIP het merkenregister voor de Benelux. Ook kunnen we ook Europees en wereldwijd merken registreren. Zonder tussenkomst van derden waardoor we tegen scherpe tarieven deze diensten kunnen aanbieden.

Ik wil meer informatie en advies

Stuur je naam en telefoonnummer dan nemen we contact met je op!

NB: Ben je al klant bij ons neem dan contact op via de klantenservice, dan hebben we meteen je (technische) gegevens en ben je ook sneller geholpen. 

sidn
MKB merkbewaking is onderdeel van SIDN SIDN is de onafhankelijke stichting achter het .nl domein.